Trápia vás horúčavy a už neviete, čo robiť, aby ste sa konečne schladili? Tento jednoduchý trik pochádza z Maroka a funguje skvele. Niektorí ľudia budú prekvapení, ako je to vôbec možné. Napriek zdaniu vám pomôže istý horúci nápoj!
Málokto si uvedomuje, že najlepší spôsob, ako sa schladiť, je trochu tepla, presnejšie horúci nápoj. Existuje dôvod, prečo sa v krajinách vystavených extrémnym teplotám pije horúca káva alebo čaj. Istý marocký nápoj plní túto úlohu vynikajúco.
Marocký čaj do horúceho počasia
Keď si vysoké teploty za oknom vyberú svoju daň, na pomoc prichádza stáročiami overený spôsob ochladenia. Tuarega je marocký čaj, ktorý sa podáva na stretnutiach už po celé generácie. Tento tradičný nápoj je obľúbený aj v Tunisku, Egypte alebo Iráne a varenie čaju je už dôležitým rituálom. Ak ho niekto ponúkne, nie je správne odmietnuť, je to veľká urážka hostiteľa. Má veľmi sladkú a výraznú chuť s množstvom cukru a mäty. Jeho najväčšou prednosťou je však účinok – nič tak skvele neosvieži!
Marocký čaj pozostáva z vareného zeleného čaju a mäty s veľmi veľkým prídavkom cukru. V rozpore so zdaním tento horúci nápoj pomáha telu účinne sa ochladiť. Ako je to možné?
Prečo vám horúci čaj pomôže ochladiť sa?
Hoci väčšina z nás počas horúčav inštinktívne siaha po studených nápojoch, najlepšie s ľadom, nemajú dlhodobý účinok, ale len dočasnú úľavu. Tajomstvo skvelého účinku horúcich nápojov úzko súvisí s tým, ako naše telo reguluje teplotu. Ak vypijete veľmi studený nápoj, vaše telo dostane signál, aby sa zahrialo, a ešte viac zapne svoj vnútorný termostat. Ak naopak vypijete horúci čaj, vaše telo začne pracovať na tom, aby vás ochladilo. Podobne fungujú aj horúce a studené kúpele.
Ak počas horúčav siahnete po horúcom nápoji, vaše cievy sa rozšíria, telo dostane jasný signál o potrebe ochladenia a umožní výdatnejšie potenie, t. j. aktivuje sa jeden z najlepších termoregulačných nástrojov vášho tela.
Okrem toho počas horúčav môže príliš veľký teplotný rozdiel spôsobiť teplotný šok. Podstatné je, že existuje dôvod, prečo túto metódu používajú národy žijúce v severnej časti Afriky, pretože bude fungovať len v horúcom a suchom podnebí. Vo vlhkom a parnom podnebí sa telo hojne potí a takýto trik mu nepomôže.
Ako pripraviť marocký čaj do horúceho počasia?
Príprava marockého čaju nie je náročná, hoci si vyžaduje trochu trpezlivosti. Tradične sa zelené čajové lístky a mäta zalejú vriacou vodou a lúhujú sa aspoň 10 minút. Niekedy sa čaj dodatočne položí na oheň, kým sa opäť neuvarí. Nápoj sa potom hojne osladí cukrom.
Ďalšou dôležitou súčasťou pitia tohto nápoja je spôsob jeho podávania. Čaj sa nalieva z veľkej výšky do pohárov a existujú na to dôležité dôvody. Po prvé, kým je čaj v pohári, stihne vychladnúť. Po druhé, na povrchu nápoja sa vytvorí charakteristická pena. Podľa marockej tradície by sme sa vôbec nemali obťažovať s rozlievaním čaju mimo pohára, pretože to naznačuje prosperitu a hojnosť.