Kde sa majú zemiaky skladovať? Je chladnička určite najlepšia voľba? Okrem toho, že hľuzy zmäknú a začnú sa krčiť, môžu sa tiež zmeniť na časovanú bombu. Aspoň tak sa to dlho predpokladalo. Čo ukázal najnovší výskum?
Väčšina z nás skladuje zemiaky doma alebo v špajzi, ale ukázalo sa, že nie všetci to robia správne. Britskí odborníci na výživu zdôrazňujú, že miesto skladovania je pre kvalitu zemiakov rozhodujúce.
Je v poriadku skladovať zemiaky v chladničke?
Britská The Food Standards Agency (vládna agentúra zodpovedná za ochranu verejného zdravia v súvislosti s potravinami) pred niekoľkými rokmi vyzvala, aby sa surové, neolúpané zemiaky neskladovali v chladničke. Prečo?
Pretože sa predpokladalo, že zemiaky skladované pri teplote nižšej ako 6 °C produkujú viac cukrov. A tie sa zasa pri pečení alebo vyprážaní zemiakov mali spájať a vytvárať neurotoxickú látku akrylamid, ktorá vo veľkých množstvách môže poškodiť nervový systém, narušiť metabolizmus a dokonca prispieť k vzniku rakoviny.
Neskoršie štúdie však ukázali, že skladovanie zemiakov v chladničke výrazne nezvyšuje riziko tvorby akrylamidu v porovnaní so skladovaním na chladnom a tmavom mieste.
Ako správne skladovať zemiaky?
Optimálna teplota na skladovanie zemiakov je 7 až 10 °C. Aby boli bezpečné na konzumáciu a zachovali si svoju výživovú hodnotu, mali by sa skladovať na tmavom mieste. V domácom prostredí je na tento účel ideálna pivnica alebo špajza.
Príliš vysoká teplota spôsobí, že zemiaky začnú klíčiť alebo hniť. Vlhkosť vzduchu by mala byť mierna, približne 80 – 90 % (ak je príliš suchá, zemiaky sa môžu vysušiť a pokrčiť, a ak je príliš vlhká, môžu splesnivieť). Okrem toho by sa mal obmedziť prístup slnečného svetla k zemiakom na minimum.