Ten, kto pripraví kysnuté cesto, ho aj vykysne. Biele kysnuté pečivo je už roky strašiakom štíhlej línie a varovným signálom pre zdravé stravovanie. Prečo by sme sa mali vyhýbať potravinám, ktoré vykysli pomocou bežného droždia?
Droždie a rýchlo kysnúce cesto
Spomeňme si na predchádzajúce zvyky. Koláčové, a najmä chlebové cesto sa pripravovalo zmiešaním kvásku s múkou a ponechaním základu na teplom mieste 12 hodín alebo viac. Neskôr prišla inovácia alkoholového kvasenia. Kocka droždia mohla skrátiť proces kysnutia na 1 hodinu. Hotové pečivo bolo nadýchanejšie a jeho príprava trvala kratšie. Droždie malo úspech a kvások musel ustúpiť do úzadia.
Kváskový a drožďový chlieb
Kváskový chlieb kysne mliečnym kvasením. Lepok v múke sa spracuje a chlieb je oveľa stráviteľnejší. Kvalitný kváskový chlieb (aj keď je vyrobený z bežnej pšeničnej múky) si často môžu dovoliť aj tí, ktorí neznášajú lepok.
Keď si vyberáte chlieb v obchode, nehľadajte len tmavú farbu. Nie je to záruka celozrnného chleba. Existuje aj riziko, že do pečiva sa pridávajú farbivá a konzervačné látky. Sledujte zloženie, vyberajte si kváskový, celozrnný chlieb.
Kváskový chlieb má vyšší glykemický index a múka v ňom použitá je horšie stráviteľná. To vedie k prekysleniu organizmu, horšej regulácii hladiny cukru v krvi, a tým k nástupu neodbytného pocitu hladu v kratšom čase.
Jedzte kváskový chlieb
Kváskový chlieb je bohatší na probiotiká, ktoré posilňujú imunitný systém. Telo z neho získava viac bielkovín a aminokyselín. Telu uľaví aj nižší príjem farbív a konzervačných látok.
Kváskový chlieb si môžete pripraviť doma, z celozrnnej múky bude chlieb bohatý na vlákninu a dlho vydrží. Nebudete trpieť nadúvaním a vaša črevná mikroflóra bude v rovnováhe.