Je vám ťažko po pečive? Toto sa vám spúšťa v tele

chlebnik
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Ten, kto pripraví kysnuté cesto, ho aj vykysne. Biele kysnuté pečivo je už roky strašiakom štíhlej línie a varovným signálom pre zdravé stravovanie. Prečo by sme sa mali vyhýbať potravinám, ktoré vykysli pomocou bežného droždia?

Droždie a rýchlo kysnúce cesto

Spomeňme si na predchádzajúce zvyky. Koláčové, a najmä chlebové cesto sa pripravovalo zmiešaním kvásku s múkou a ponechaním základu na teplom mieste 12 hodín alebo viac. Neskôr prišla inovácia alkoholového kvasenia. Kocka droždia mohla skrátiť proces kysnutia na 1 hodinu. Hotové pečivo bolo nadýchanejšie a jeho príprava trvala kratšie. Droždie malo úspech a kvások musel ustúpiť do úzadia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyrobte si roztok na burinu. Po tomto veľmi dlho nenarastie

Kváskový a drožďový chlieb

Kváskový chlieb kysne mliečnym kvasením. Lepok v múke sa spracuje a chlieb je oveľa stráviteľnejší. Kvalitný kváskový chlieb (aj keď je vyrobený z bežnej pšeničnej múky) si často môžu dovoliť aj tí, ktorí neznášajú lepok.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na piatok 21. marca 2025

Keď si vyberáte chlieb v obchode, nehľadajte len tmavú farbu. Nie je to záruka celozrnného chleba. Existuje aj riziko, že do pečiva sa pridávajú farbivá a konzervačné látky. Sledujte zloženie, vyberajte si kváskový, celozrnný chlieb.

Kváskový chlieb má vyšší glykemický index a múka v ňom použitá je horšie stráviteľná. To vedie k prekysleniu organizmu, horšej regulácii hladiny cukru v krvi, a tým k nástupu neodbytného pocitu hladu v kratšom čase.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na noc položte do záhrady a chytíte všetky slimáky. Stačí vám malá krabica

Jedzte kváskový chlieb

Kváskový chlieb je bohatší na probiotiká, ktoré posilňujú imunitný systém. Telo z neho získava viac bielkovín a aminokyselín. Telu uľaví aj nižší príjem farbív a konzervačných látok.

Kváskový chlieb si môžete pripraviť doma, z celozrnnej múky bude chlieb bohatý na vlákninu a dlho vydrží. Nebudete trpieť nadúvaním a vaša črevná mikroflóra bude v rovnováhe.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *