Jedzte denne horkú čokoládu. Pomáha nášmu telu, ale musíme vedieť, koľko si dať

cokolada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Regály obchodov sú plné rôznych druhov čokolád, no len jedna z nich má skutočný prínos pre zdravie. Horká čokoláda s obsahom kakaa nad 70 % nie je len pochúťka – štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia priaznivo vplýva na krvný tlak a srdce.

cokolada

Čokoláda áno, ale nie každá

Hoci mliečna či biela čokoláda láka sladkou chuťou, z hľadiska zdravia neprináša veľa. Horká čokoláda však obsahuje flavanoly – rastlinné zlúčeniny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. V porovnaní s mliečnou ich obsahuje až trojnásobne viac, biela čokoláda ich neobsahuje vôbec, pretože sa vyrába iba z kakaového masla, cukru a mlieka – bez kakaového prášku.

Ako horká čokoláda pomáha srdcu?

Flavanoly podporujú tvorbu oxidu dusnatého (NO) v cievach. Tento plyn prirodzene uvoľňuje steny ciev, čím zlepšuje prietok krvi a pomáha znižovať krvný tlak. Výsledkom je menšie riziko srdcového infarktu. Okrem toho môžu flavanoly zvyšovať aj citlivosť na inzulín, čo znamená lepšiu prevenciu pred cukrovkou 2. typu.

horka cokolada

Dôkazy z Panamy: Kakao ako súčasť tradičného zdravého života

Zaujímavé poznatky priniesli aj výskumy vedcov z Harvardovej univerzity, ktorí sledovali zdravotný stav pôvodných obyvateľov kmeňa Kuna žijúcich na karibskom pobreží Panamy. Títo ľudia denne konzumovali veľké množstvo nápoja z kakaového prášku – až päť šálok denne. Výsledky ukázali, že mali nízky výskyt vysokého tlaku, srdcových ochorení, rakoviny aj cukrovky.

Keď sa členovia kmeňa presťahovali do miest a prešli na modernú stravu, ich zdravotný stav sa zhoršil a krvný tlak im začal stúpať. Aj keď ide o pozorovacie štúdie, sú dôkazom silnej súvislosti medzi vysokou konzumáciou kakaa a lepšími výsledkami v oblasti zdravia srdca a ciev.

Koľko horkej čokolády denne postačí?

Nemusíte vypiť päť šálok kakaa denne. Podľa odborníkov už 6 gramov horkej čokolády denne – teda 1 až 2 malé kocky – stačí na to, aby sa znížilo riziko vysokého krvného tlaku a ochorení srdca. Dôležité je, aby čokoláda obsahovala minimálne 70 % kakaa.

Pozor na množstvo: aj zdravé môže byť kalorické

Aj keď má horká čokoláda množstvo benefitov, netreba zabúdať, že obsahuje veľa kalórií. Pravidelné, no mierne množstvá môžu byť prospešné, no nadmerná konzumácia môže viesť k nárastu hmotnosti, čo by mohlo účinky znegovať.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *