Koľko hodinové prestávky medzi jedlami sú najlepšie pre naše trávenie

obed
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Moderná diéta kladie dôraz na vhodné časové rozostupy medzi jedlami, čo môže mať zásadný vplyv na náš organizmus.

Podľa klinickej dietologičky Anny Jedrejovej sú príliš dlhé prestávky medzi jedlami, ako aj príliš krátke intervaly, nevhodné pre zdravie.

Správne nastavený interval medzi jedlami pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávenie a podporuje prirodzené čistenie tráviaceho traktu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Trik, ako mať dokonalé volské oči. Bielka pekne stuhnú

Jednou z kľúčových súčastí tráviaceho procesu je tzv. migračný myoelektrický komplex (MMC), ktorý aktivuje pohyby čriev potrebné na posun zvyškov potravy. „Známe zvuky žalúdka, keď cítime hlad, sú práve signálom aktivity MMC,“ vysvetľuje Jedrejová. MMC sa prirovnáva k „čistiacej kefke“, ktorá zbiera zvyšky nespracovaných látok, baktérií a toxínov z tráviaceho traktu.

Jedrejová varuje pred častým podjedaním medzi hlavnými jedlami, pretože tým narúšame prirodzený priebeh MMC. Tento proces sa zapína približne po 90 minútach od posledného jedla a končí, keď opäť niečo zjeme.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pridajte si vanilku do čaju. Vaše telo sa vám poďakuje
jedlo

Ak však siahame po občerstvení, ako je jablko, orechy alebo káva s mliekom, MMC sa preruší a zvyšky potravy môžu v tráviacom trakte zotrvať dlhšie, čo môže viesť k pocitom ťažkosti.

Nedodržanie aspoň trojhodinového odstupu medzi jedlami môže mať viaceré negatívne dôsledky, ako sú napríklad problémy s bakteriálnym prerastaním v tenkom čreve (SIBO), nadúvanie, plynatosť, pálenie záhy, či zhoršené vstrebávanie živín. Správne načasované jedlá tak nielen zlepšujú trávenie, ale pomáhajú predchádzať viacerým zdravotným problémom.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy dať dieťaťu prvý telefón? Ten vek je dôležitý

V skratke:
Dodržiavanie 3-4 hodinových prestávok medzi jedlami podporuje čistiacu aktivitu tráviaceho systému, nazývanú MMC, ktorá pomáha zbavovať črevá nespracovaných zvyškov potravy a toxínov. Pravidelné podjedanie môže tento proces narušiť, čo vedie k tráviacim problémom, nadúvaniu a ťažkostiam s vyprázdňovaním.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *