Vajcia sú zdravým prvkom ľudskej stravy. Vzhľadom na živiny, ktoré obsahujú, sú niekedy kontroverzné. Zistite, či sa vajcia môžu jesť každý deň.
Sú bohatým zdrojom vitamínov A, B, B12, D, K a kyseliny listovej, ako aj fosforu a železa. Za zmienku stojí, že vajcia obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ako aj omega 6. Preto sú ideálnym doplnkom vášho jedálnička a oplatí sa ich zaradiť do vášho jedálnička.
Čo potrebujete vedieť o vajíčku?
Štruktúra vajca zahŕňa škrupinu, bielok a žĺtok. Po uvarení má približne 6,3 g bielkovín, 5,3 g tuku a 74 kcal. Okrem toho obsahuje množstvo bioaktívnych zložiek:
- podporujúce funkciu pečene – cholín;
- antibakteriálny lyzozým;
- antivírusové látky – ovomucíny;
- ovotransferín viažuci ióny železa;
- protilátky, ktoré pomáhajú bojovať proti patogénom – imunoglobulíny.
Je zaujímavé, že vajcia sú ľahko stráviteľné a môžu ich konzumovať deti a starší ľudia. Dôležitý je aj správny výber vajec. Sú kvalifikované z hľadiska podmienok chovu sliepok. Existujú štyri kategórie:
0 – ekologické vajcia od sliepok z voľného chovu bez antibiotík;
1 – vajcia od sliepok z voľného chovu, ktoré sa voľne pohybujú;
2 – vajcia od sliepok z chovu, kde sa sliepky pohybujú len v kurníku;
3 – vajcia od sliepok z klietok.
Štúdie potvrdili, že ekologické vajcia majú viac živín ako ostatné a majú bohatšie zloženie.
Môžu sa vajcia jesť každý deň?
Mnohí ľudia veľmi často vyslovujú kontroverzné tvrdenia o vajciach a ich negatívnych účinkoch na ľudský organizmus. Je to spôsobené tým, že jedno vajce obsahuje približne 200 mg cholesterolu, ktorý podľa súčasných vedeckých výskumov nepredstavuje pre zdravých ľudí žiadne riziko. Avšak u ľudí trpiacich cukrovkou, obezitou a kardiovaskulárnymi ochoreniami môže konzumácia vajec spôsobiť zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Za zmienku stojí, že vajcia sú základom redukčných diét, pretože uspokojujú pocit sýtosti na veľmi dlhú dobu tým, že znižujú hladinu ghrelínu – hormónu hladu. Preto sa ich oplatí zaviesť do jedálneho lístka, keď chudnete. Môžu sa však vajcia jesť každý deň? Všetko závisí od vášho zdravotného stavu a genetických faktorov, vašich stravovacích návykov a spôsobu prípravy vajec. Predpokladá sa, že zdravý človek môže zjesť maximálne dve vajcia denne, zatiaľ čo chorý človek by ich mal obmedziť na maximálne päť vajec týždenne.
Vajíčka je najlepšie konzumovať uvarené na mäkko. Vtedy si zachovajú najviac živín. Vajíčka však môžete jesť aj vyprážané, smažené, miešané alebo vo forme omelety.