Prečo máme radi čipsy a chrumkavé potraviny? Dôvod vás poriadne prekvapí

mustafa bashari S4PC4SeKwKg unsplash
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chrumky a krekry (čipsy) a dokonca aj niektoré druhy ovocia a zeleniny nám môžu tak pekne chrumkať v zuboch. Ale prečo vlastne máme chrumkavé jedlo tak radi a prečo nás tak baví? Odpoveď vôbec nie je zrejmá a možno vás dosť prekvapí.

Väčšine z nás sa zdá, že chrumkavé jedlo máme radi jednoducho preto, že… ho máme radi. Zatiaľ to tak nie je. Toto charakteristické chrumkanie je veľmi jemným signálom pre naše podvedomie, ktoré mu odovzdáva určité špecifické informácie o jedle, ktoré jeme. A hlavne vďaka tomu nám tak chutí. Práve sa vám chystáme vysvetliť, o čo presne ide.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Do vody dajte toto korenie. Muchy k vám už neprídu

Chrumkavé znamená… čerstvé a zdravé (čo na to asi povedia výrobcovia zemiakových lupienkov…).

Pre mnohé generácie našich predkov skutočnosť, že výrobok bol chrumkavý, zvyčajne znamenala jediné – že bol zdravý a čerstvý. A to zase znamenalo, že je bezpečná a poskytuje telu cenné zložky. Koniec koncov, musíme si uvedomiť, že ešte približne pred 100 – 200 rokmi boli jediné veci, ktoré boli pri jedení chrumkavé, najmä ovocie a zelenina.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Začnite piť večer mlieko s medom. Babičky to robili roky a vedeli prečo

Chrumky a podobné sladkosti, ktoré nemajú nič spoločné so zdravým občerstvením (ale sú také zábavné!), ešte neboli vynájdené ani vyrobené. Práve vďaka našej dávnej histórii, ktorá sa meria na stovky či dokonca tisíce rokov, si podvedome spájame chrumkanie s niečím pozitívnym, a preto si ho tak užívame, keď si niečo chrumkáme, bez ohľadu na to, či je to skutočne zdravé alebo nie. Hoci existuje aj iný, menší dôvod radosti, ktorú máme z chrumkania….

Prečo nás ešte baví chrumkať jedlo?

Chrumkanie rôznych druhov potravín nás baví aj preto, že aktivuje ďalší zmysel, ktorým je sluch. Obohacuje teda náš celkový zážitok z jedla a umožňuje nám vychutnať si ho v ešte väčšej miere. Dôležité je tu aj vybudovanie určitého rituálu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako ochrániť záhradu pred krtkami a hrabošmi? Vysaďte krásnu a zároveň účinnú rastlinu

Ak napríklad pravidelne chrumkáte najmä čipsy a popcorn pri sledovaní filmov s priateľmi počas spoločných večerov, zvuk chrumkania sa vám bude spájať s týmito príjemnými chvíľami a podvedome vám ich pripomínať. Ako vidíte, chrumkanie si môžete vychutnať mnohými spôsobmi.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *