Mnohí chovatelia sliepok dobre poznajú situáciu, keď majú v chladničke viac vajec, než stihnú spotrebovať. Podobne sa môže stať, že si prinesiete plný tanier vajec …
Kategória: Kuchyňa
Jesenné trhy a záhrady hýria oranžovou farbou. Tekvica sa právom považuje za symbol jesene aj za jednu z najzdravších plodín sezóny. Je základom polievok, koláčov …
Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie suroviny v našej kuchyni. Vyrábame z nich pyré, placky, halušky, knedle či rezance – jedlá, ktoré milujú deti aj dospelí. Napriek …
Každý to pozná – stojíme pred policou plnou bochníkov a váhame, ktorý je ten najlepší. Nejde pritom len o chuť, ale aj o to, ako …
Paradajky a uhorky sú pre mnohých symbolom leta – osviežujúca kombinácia, ktorá nechýba na grilovačkách ani v každodennej kuchyni. Hoci chutia spolu výborne, odborníci na …
Kým v Severnej Amerike platia prísne zákazy predaja nepasterizovaného mlieka, na Slovensku je situácia odlišná. U nás si ho môžu ľudia kúpiť priamo na farme, …
Mnohí Slováci majú zaužívaný zvyk – po uvarení vajec jednoducho vylievajú vodu do drezu. Netušia však, že sa v nej nachádzajú cenné minerály. Zo škrupín …
Čučoriedky sú jedným z najobľúbenejších letných plodov. Vynikajú nielen sladkou a šťavnatou chuťou, ale aj vysokým obsahom vitamínov, antioxidantov a cenných živín. Ich nevýhodou je …
Mrazenie mäsa je bežnou súčasťou mnohých domácností, no málokto si uvedomuje, že pri nesprávnom postupe môže ísť o vážne riziko pre zdravie. Skúsený mäsiar z …

Určite to poznáte – ešte včera bol chlieb mäkký a voňavý, no už na druhý deň je suchý a tvrdý. Je to prirodzený proces. Škrob …

Paradajky patria medzi zeleninu (ovocie), bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť leto. Vynikajú čerstvé priamo z kríka, no sú neodmysliteľnou súčasťou šalátov, omáčok aj domácich …

Ryža patrí medzi základné potraviny, no jej využitie nekončí len na tanieri. V krajinách Ďalekého východu ženy už stáročia poznajú tajomstvo ryžovej vody – využívajú …

Vajcia patria medzi najhodnotnejšie potraviny, ktoré by v jedálničku väčšiny ľudí nemali chýbať. Sú skvelým zdrojom bielkovín, vitamínov A, D, E a K, celého spektra …
Mnoho ľudí rieši, čo urobiť so zemiakmi, ktoré zostali po obede. Niekto ich odloží do chladničky a použije na druhý deň, iný ich radšej vyhodí …
Cesnak patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni a mnohí záhradkári si každoročne odnášajú zo záhonov plné košíky. Otázka však znie: ako ho uchovať tak, …
Cibuľa patrí k zelenine, ktorú si Slováci často kupujú vo väčšom množstve a odkladajú „do zásoby“. Na prvý pohľad pôsobí ako odolná plodina, no ak …
Pri nákupe kuracích pŕs si možno všimnete jemné biele pruhy prebiehajúce pozdĺž svalových vlákien. Hoci nepredstavujú zdravotné riziko, pre odborníkov sú jasným signálom, že mäso …
Sladké, voňavé a plné vitamínov – také sú maliny, ktoré si mnohí spájame s horúcimi letnými dňami. Domáci malinový sirup z nich nielen uchová túto …
Kvasenie uhoriek patrí k obľúbeným letným zvykom slovenských domácností. Pripraviť si zásoby na zimu je nielen praktické a zdravé, ale aj príjemne uspokojujúce. Niekedy sa …