Kúpite ich aj u nás. Superpotraviny, ktoré vám na jeseň zlepšia imunitu

jedenie 1

Blížiace sa jesenné a zimné obdobie je obdobím, keď je naše telo náchylné na rôzne infekcie. Hoci premenlivé počasie a kratšie dni môžu oslabiť našu imunitu, existuje účinný spôsob, ako posilniť prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Oplatí sa siahnuť po tých správnych potravinách – superpotravinách.

Čo sú superpotraviny?

Superpotraviny je pojem, ktorý označuje skupinu potravín s výnimočne vysokým obsahom živín, vďaka čomu sú mimoriadne prospešné pre zdravie. Superpotraviny sú totiž bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, bielkoviny, zdravé tuky a ďalšie bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na fungovanie organizmu.

Tu je zoznam siedmich superpotravín, po ktorých by ste mali siahnuť na posilnenie imunity po sviatkoch.

Zázvor – prírodné antibiotikum

Zázvor je v prírodnej medicíne už po stáročia vysoko cenený, najmä v ázijských krajinách. Jeho jedinečné vlastnosti sú spôsobené prítomnosťou gingerolu, látky so silnými protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Gingerol pôsobí ako prírodné antibiotikum, pomáha telu bojovať proti infekciám a tiež pomáha imunitnému systému v boji proti vírusom a baktériám.

Ako si môžete najlepšie vychutnať výhody zázvoru? Možností je veľa! Čerstvý koreň zázvoru môžete pridať do čaju, polievok a dokonca aj do šalátov. V kombinácii s medom a citrónom z neho pripravíte lahodný a zdravý nápoj, ktorý vás počas zimných dní zahreje a účinne posilní vašu imunitu.

Cesnak – ochranný štít proti vírusom

Cesnak je skutočným pokladom prírody, ktorý sa už po stáročia používa ako prírodný liek proti prechladnutiu a infekciám. Jeho tajomstvo spočíva v alicíne – zlúčenine so silnými antivírusovými, antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Alicín vzniká pri drvení alebo krájaní cesnaku, preto sa ho oplatí jesť surový, aby ste naplno využili jeho zdraviu prospešné vlastnosti.

Nezabudnite pozrieť toto:  Zlepšite si imunitu koreninami, ktoré máte doma. Stačí ich urobiť ako čaj

Pravidelná konzumácia cesnaku môže pomôcť predchádzať infekciám, podporiť boj proti voľným radikálom a znížiť krvný tlak. Ak chcete, aby sa cesnak stal neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička, pridávajte ho do šalátov, omáčok, mäsových jedál alebo ho jedzte na sendviči s celozrnným chlebom.

Kurkuma – zlaté mlieko pre zdravie

Kurkuma je korenie s mimoriadne bohatým zdravotným profilom, známe predovšetkým vďaka svojej hlavnej zložke, kurkumínu. Kurkumín je silný antioxidant a má protizápalové vlastnosti, takže môže pomôcť v boji proti chronickým ochoreniam, ako aj posilniť imunitu organizmu.

Kurkuma najlepšie účinkuje, ak je doplnená korením, ktoré zvyšuje jej biologickú dostupnosť. Môže sa pridávať do indických jedál, polievok a možno ju použiť aj na prípravu obľúbeného „zlatého mlieka“. nápoja z rastlinného mlieka, kurkumy, korenia a medu, ktorý má hrejivý účinok a podporuje zdravie počas chladného obdobia.

Bobule goji – sila antioxidantov

Bobule goji, známe aj ako červené diamanty, sú ovocie plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Sú obzvlášť bohaté na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri fungovaní imunitného systému. Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za boj proti infekciám, a tiež pomáha regenerovať tkanivá a chrániť pred oxidačným stresom.

Bobule goji možno konzumovať na mnoho spôsobov – sú ideálnym doplnkom ovsených vločiek, jogurtu, smoothies a dokonca aj šalátov. Ich sladkokyslá chuť sa výborne kombinuje s mnohými jedlami a pravidelná konzumácia týchto bobúľ vám pomôže udržať si silný imunitný systém po celý rok.

Spirulina – bielkovinová sila z vody

Spirulina je modrozelená riasa, ktorá si získala popularitu ako jedna z najhodnotnejších superpotravín na svete. Je bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo a antioxidanty, ktoré podporujú imunitné funkcie a celkové zdravie organizmu.

Nezabudnite pozrieť toto:  Najdlhšie roky v zdraví žijú ľudia v tejto krajine. Slovensko je na tom dosť zle

Konzumácia spiruliny vo forme prášku alebo tabliet je vynikajúcim spôsobom, ako doplniť stravu o dôležité živiny, najmä pre tých, ktorí hľadajú rastlinné zdroje bielkovín. Spirulina podporuje tvorbu protilátok, ktoré pomáhajú telu brániť sa proti infekciám, a má aj čistiaci účinok, ktorý pomáha detoxikovať organizmus.

Mandle – chrumkavá dávka vitamínu E

Mandle sú chutné a zdravé občerstvenie, ktoré je bohatým zdrojom vitamínu E – jedného z najdôležitejších antioxidantov na podporu imunitných funkcií. Vitamín E chráni bunky pred poškodením, posilňuje bunkové membrány a pomáha telu bojovať proti infekciám.

Konzumácia hrsť mandlí denne môže nielen posilniť vašu imunitu, ale aj dodať telu zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Mandle sa výborne hodia do ovsených vločiek, jogurtu a ako posýpka do šalátov alebo dezertov.

Kyslá kapusta – probiotická sila prírody

Kyslá kapusta je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej poľskej kuchyne, ale jej zdravotná hodnota je oceňovaná po celom svete. Kyslá kapusta je prirodzeným zdrojom probiotík – „dobrých“ baktérií, ktoré podporujú zdravie čriev a posilňujú tak imunitný systém. Zdravie čriev je pre imunitu kľúčové, pretože sa v nich nachádza približne 70 % buniek imunitného systému.

Pravidelná konzumácia nakladaných uhoriek, ako je kyslá kapusta alebo nakladané uhorky, pomáha vyrovnávať črevnú mikroflóru, čo sa prejavuje v lepšej ochrane pred infekciami. Kyslú kapustu môžete jesť surovú ako prílohu k večeri, v šaláte alebo ju pridať do polievok či hlavných jedál.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *