Mrazenie potravín je jedným z najobľúbenejších spôsobov predĺženia ich trvanlivosti. Je však potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby celý proces prebehol bez problémov. Je tiež nebezpečné uchovávať niektoré výrobky v mrazničke niekoľko týždňov. Tu je niekoľko tipov, ako dlho môže kuracie mäso zostať v mrazničke.
Hydina je na Slovensku najčastejšie konzumovaným mäsom. Nesporným lídrom je tu kuracie mäso, ktoré je jedným z najlacnejších a najbežnejších druhov mäsa. Niet divu, že sa nachádza takmer v každej mrazničke.
Vďaka tomuto spôsobu skladovania môžete predĺžiť trvanlivosť mäsa až o niekoľko mesiacov. Musíte však vedieť, ako s ním správne zaobchádzať. Chyba môže mať za následok vznik baktérií, ktoré spôsobujú otravu jedlom.
Ako dlho môže kuracie mäso ležať v mrazničke?
Optimálna teplota mrazenia kuracieho mäsa je -18 °C. Ako dlho vydrží výrobok v mrazničke, závisí od formy, v ktorej je zmrazený. Celé kurča môže byť v mrazničke maximálne tri mesiace. Po uplynutí tejto doby by ste ho mali rozmraziť, spracovať a skonzumovať. Ak mäso rozdelíte na menšie porcie, môže v mrazničke ležať oveľa dlhšie. Prsia, krídla a stehná sa môžu zamraziť až na 12 mesiacov. Mali by ste však mať na pamäti, že čím dlhšie je mäso zmrazené, tým viac stráca na výživovej hodnote.
Ako správne zamraziť kuracie mäso?
Pamätajte, že kurča, ktoré už raz bolo v mrazničke, by sa do nej nemalo vracať. Pred zmrazením preto mäso rozdeľte na porcie, ktoré budete môcť spracovať a zjesť v priebehu niekoľkých dní. Každú porciu mäsa vložte do uzavretého vrecka alebo škatule. Napíšte na ňu, aké mäso (napr. ktorá časť kurčaťa) sa v balení nachádza a kedy bolo zmrazené. Ak ste mäso rozdelili do balíčkov s rôznou hmotnosťou, môžete zapísať aj hmotnosť každej porcie. Uľahčí vám to sledovanie zmrazených zásob a vždy z chladničky vyberiete balenie, ktoré potrebujete.
Ako rozmrazujete kuracie mäso?
Pri rozmrazovaní kuracieho mäsa (a akéhokoľvek iného druhu mäsa) by ste si mali uvedomiť, že by ste ho nemali jednoducho položiť na kuchynskú linku a čakať, kým sa rozmrazí. Mäso môže v takýchto podmienkach stráviť maximálne dve hodiny, pretože neskôr sa v ňom začnú vyvíjať baktérie. Zvyčajne tento čas nestačí na to, aby sa zmrazená časť úplne rozmrazila a bola vhodná na spracovanie. Mäso môžete rozmraziť prenesením z mrazničky do chladničky.
Tento spôsob však trvá dlho (až niekoľko hodín), preto musíte kurča vybrať v dostatočnom predstihu. Alternatívou je rozmrazenie mäsa vložením vrecka alebo nádoby do studenej vody (nikdy nie horúcej!). Nádobu prelejte tak, aby ju tekutina úplne pokryla. Každú polhodinu vodu vymeňte. Menšie kúsky by sa mali rozmraziť do hodiny. Pri väčších kusoch môže rozmrazovanie trvať až tri hodiny.