Letný rez ríbezlí môže zdvojnásobiť úrodu: Ako správne pristrihnúť čierne aj červené kríky

cierna ribezla
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Letné prerezávanie kríkov čiernych a červených ríbezlí patrí k najúčinnejším záhradníckym úkonom, vďaka ktorým môžete získať väčšiu a kvalitnejšiu úrodu. Zároveň tým zlepšíte zdravotný stav rastlín a uľahčíte si zber. Pozrite si osvedčené postupy, ktoré by mal ovládať každý záhradkár.

cierna ribezla

Prečo sa oplatí ríbezle prerezávať v lete?

Letný rez ovocných kríkov má množstvo výhod. Predovšetkým umožňuje lepší prienik svetla do koruny, čo urýchľuje dozrievanie plodov a znižuje riziko výskytu hubových ochorení. Odstránenie poškodených a prestarnutých výhonkov zároveň zlepšuje prúdenie vzduchu, čím sa znižuje náchylnosť na infekcie.

Navyše, pravidelným letným rezom podnietite rast nových, silných výhonkov, ktoré v budúcom roku prinesú bohatú úrodu. Dobre tvarované kríky môžu podľa odborníkov priniesť až dvojnásobný výnos v porovnaní s tými zanedbanými.

Kvalitnejší zber a menej problémov pri pestovaní

Letné tvarovanie je tiež dôležité pre udržanie správneho tvaru rastliny. Kríky, najmä čiernej ríbezle, majú tendenciu rýchlo prerastať, čo sťažuje zber aj bežnú starostlivosť. Cielené zastrihávanie zjednoduší údržbu a prispeje k dlhodobej vitalite rastliny.

Rozdiely medzi čiernou a červenou ríbezľou: každá potrebuje inú techniku

Hoci čierna (Ribes nigrum) a červená ríbezľa (Ribes rubrum) patria do rovnakého rodu, ich spôsob plodenia je odlišný – a preto si vyžadujú rozdielny prístup:

  • Čierna ríbezľa plodí najmä na jednoročných výhonkoch. Staršie púčiky (3–4 roky a viac) postupne strácajú plodnosť, preto je nevyhnutné ich pravidelne odstraňovať a podporovať rast nových.
  • Červená ríbezľa najviac rodí na 2–3-ročných výhonkoch. Aj tu je vhodné prerezávať, no šetrnejšie – rastlina si udržiava úrodnosť dlhšie, takže nie je potrebné odstraňovať toľko starších konárov ako pri čiernej odrode.

Kedy a ako prerezávať ríbezle v letnom období?

Ideálny čas na letný rez je po zbere úrody – zvyčajne od polovice júla do konca augusta. Počas tohto obdobia má rastlina ešte dosť času na regeneráciu pred príchodom zimy.

Postup pre čiernu ríbezľu:

  • Najskôr odstráňte poškodené, choré a tie výhonky, ktoré ležia na zemi alebo sa krížia.
  • Následne vyrežte najstaršie, spravidla 4-ročné a staršie výhonky. Spoznáte ich podľa tmavej kôry a slabšieho rastu.
  • Z každého kra odstráňte približne tretinu najstarších konárov – čo najnižšie pri zemi.
  • Ideálne je ponechať 8–10 zdravých výhonkov rôzneho veku.

Postup pre červenú ríbezľu:

Na strihanie používajte vždy čisté a ostré nožnice. Rez veďte šikmo, asi pol centimetra nad púčikom, ktorý smeruje von z kríka – podporíte tak správny smer rastu.

Omladenie zanedbaných kríkov: Dá sa to aj po rokoch

Ak ste svoje ríbezle roky nestrihali, nezúfajte – aj zanedbané kríky sa dajú oživiť. Ideálne je rozdeliť omladzovanie do dvoch sezón:

Takto zregenerovaný krík sa zvyčajne už v nasledujúcej sezóne odmení lepšou úrodou a silnejším rastom.

Starostlivosť po reze: výživa, závlaha a ochrana pôdy

Po prerezávaní odporúčame použiť hnojivo s vyšším obsahom draslíka a fosforu – tieto prvky posilňujú rastlinu a pomáhajú jej pripraviť sa na zimné obdobie. Dusíkatým hnojivám sa radšej vyhnite, pretože môžu podporiť neskorý rast, ktorý už nestihne zdrevnatieť a vymrznúť.

Veľmi vhodné je aj mulčovanie – vrstva kompostu alebo preležaného maštaľného hnoja (2–3 cm) okolo koreňov pomáha udržať vlhkosť, zásobuje rastlinu živinami a potláča rast buriny.

V suchom lete nezabudnite na pravidelnú zálievku – hydratácia je kľúčová pre regeneráciu po reze a podporuje rast nových výhonkov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *