Listy paradajok a uhoriek žltnú? Vyrobíte si to doma a zachráni ich to

paradajky

Paradajky sú obľúbenou zeleninou Slovákov. Sú zdravé, chutné a všestranné – jeme ich surové, pridávame ich do šalátov, cestovín, omáčok a polievok. Ak si chceme denne vychutnávať chuť paradajok z vlastného kríka, radi si ich vypestujeme v záhrade.

Paradajky nie sú veľmi náročné na požiadavky a starostlivosť, ale môžu byť veľmi náchylné na choroby a škodcov. Len čo si všimnete, že listy rastliny začínajú žltnúť, musíte okamžite konať.

Bežné choroby paradajok a uhoriek

Máj je v kalendári každého zeleninára rušným obdobím. V našich záhradách, na terasách a balkónoch si obzvlášť potrpíme na pestovanie paradajok a uhoriek a práve v tomto období presádzame sadenice do zeme.

Presádzanie a s ním spojená zmena podmienok prostredia je pre rastliny vždy stresovým faktorom. Nie je to inak ani v prípade paradajok a uhoriek, ktorých sadenice sú vo veľkej miere vystavené škodlivým patogénom.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Chcete najlepšiu úrodu? Pozbierajte v lese toto a zalejte tým sadenice

Niekedy naše plodiny napadne pleseň zemiaková alebo múčnatka, čo môže viesť až k úhynu rastlín a zničiť naše úsilie o získanie úrody.

Ako môžete rozpoznať choroby paradajok?

Prvými príznakmi, že s plodinou nie je niečo v poriadku, sú listy, ktoré ochabnú, začnú vädnúť a objavia sa na nich charakteristické zmeny farby v podobe žltkastých škvŕn.

Choroby rastlín sa prejavujú aj zníženým rastom paradajok, uhoriek a inej zeleniny, ktoré prestávajú kvitnúť a plodiť. Za tento stav plodín sú zodpovedné huby, ktoré vznikajú napríklad v dôsledku príliš veľkej vlhkosti a príliš malej cirkulácie vzduchu.

Na boj proti týmto patogénom by sa mali používať fungicídy. Nie sme však odsúdení na chemikálie, môžeme si pripraviť jednoduchý domáci prípravok proti hubám.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Pijete studenú vodu v horúčavách? Vôbec to nezchladí telo. Toto je dôvod

Recept na domáci fungicíd

Na prípravu domáceho prípravku proti plesniam potrebujeme polievkovú lyžicu cesnaku (môže byť čerstvý, drvený alebo sušený), ktorú rozpustíme v litri teplej vody. Cesnak je známy svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými účinkami, za ktoré vďačí okrem iného obsahu síry a alicínu.

Aby sme ešte viac posilnili fungicídny účinok prípravku, pridáme doň polievkovú lyžicu jedlej sódy. Všetky zložky zmiešame a roztok odložíme na dve hodiny. Potom scedíme, zriedime litrom vody a nalejeme do fľaše s rozprašovačom.

Nastriekajte priamo na choré listy. Je dôležité, aby sme rastliny nepostrekovali pred dažďom, ktorý by mohol cenný prípravok zmyť. Domáci fungicíd možno použiť nielen na paradajky a uhorky, ale napríklad aj pri pestovaní cukiet.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *