Ľudia v EÚ budú teraz jesť hmyz bez toho, aby o tom vedeli, varuje politička

cricket g53c9a07ab 1920 800x450 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Európska komisia oznámila, že povolila cvrčky domáce (Acheta domesticus) ako novú potravinu na jednotnom trhu Európskej únie. Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako komisia vlani schválila na konzumné účely sušené žlté múčne červy a saranču sťahovavú.

Cvrčky budú dostupné gurmánom celé, mrazené alebo sušené, a aj zomleté v podobe prášku. Rada EÚ a eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorá dospela k záveru, že konzumácia cvrčkov je bezpečná.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Cvrčky sú tiež identifikované ako alternatívny zdroj bielkovín v rámci stratégie EÚ Z farmy na stôl, ktorá má za cieľ uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Česká politička Karla Maříková na svojom profile na sociálnej sieti varovala pred novou legislatívou EÚ.

Od nového roku 2023 EK povolila pridávanie hmyzu (cvrčkov domácich) do pečiva, cestovín a iných polotovarov „pre širokú verejnosť“. Hoci je publikovaných dôkazov o alergiách a možných anafylaktických reakciách príliš málo, Európska komisia sa domnieva, že nie sú potrebné osobitné požiadavky na označovanie pre možné alergické reakcie.

Alergie na kôrovce, mäkkýše a roztoče domáceho prachu sú však veľmi pravdepodobné aj u ľudí, ktorí sú alergickí na výrobky s pridanými cvrčkami domácimi. Môže tiež viesť k novým alergickým reakciám na substrát, ktorým je hmyz kŕmený.

Preto existuje požiadavka na označovanie len vtedy, ak výrobok obsahuje prášok „Acheta domesticus“. To znamená, že ľudia musia sami zistiť, že „Acheta domesticus“ sa melie na prášok a pridáva sa do potravín.

Nasledujúce výrobky pre širokú verejnosť budú čoskoro v predaji s pridanými cvrčkami (Acheta domesticus):

  • Viaczrnný chlieb
  • Viaczrnné rožky
  • Sušienky a tyčinky
  • Obilné tyčinky
  • Suché premixy pre pekárenské výrobky
  • Sušienky
  • Suché plnené a neplnené cestoviny
  • Omáčky
  • Výrobky zo zemiakov
  • Jedlá zo strukovín a zeleniny
  • Pizza
  • Všeobecné cestoviny a sušené srvátkové výrobky
  • Analógy mäsa (vegetariánske alternatívy mäsa)
  • Polievky a polievkové koncentráty, polievkový prášok
  • Občerstvenie na báze kukuričnej múky
  • Nápoje podobné pivu
  • Čokoládové výrobky, orechy a olejniny
  • Občerstvenie (okrem chipsov) a mäsové prípravky

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *