Lyžičku tohto dajte do vriacej vody s vajíčkami. Olúpať pôjdu ako po masle

vajcia 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Lúpanie vajec natvrdo môže byť často nepríjemné, najmä ak ide o čerstvé vajcia. Škrupina je vtedy pevne spojená s bielkom, čo sťažuje jej odstránenie bez poškodenia vajca. Našťastie existujú jednoduché metódy, ktoré môžu tento proces uľahčiť.

Vajcia uvarené natvrdo sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, ale ich lúpanie zo škrupiny môže byť niekedy problematické. Nemusíte sa však obávať. Mám niekoľko osvedčených trikov, ktoré vám túto úlohu výrazne uľahčia a dokonca spríjemnia.

Ako olúpať vajcia uvarené natvrdo

Vajcia uvarené natvrdo sú mimoriadne všestrannou surovinou, ktorá môže slúžiť ako základ mnohých receptov. Lúpanie vajec uvarených natvrdo môže byť zložité, najmä keď sú čerstvé. Škrupina je vtedy pevne spojená s bielkom a ťažko sa odstraňuje bez poškodenia vajíčka. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako škrupinu z vajíčka ľahko oddeliť.

Uvarené vajce jednoducho vložte do pohára a zalejte ho studenou vodou. Potom pohárom niekoľko sekúnd silno potriasajte a zakryte hornú časť pohára rukou. Po tomto úkone by sa škrupina mala bez problémov odlepiť od vajíčka takmer vcelku. Tento trik je založený na rozdiele teplôt. Studená voda spôsobuje, že škrupina sa zmršťuje a bielok sa rozpína. Škrupina je tak mäkšia a pružnejšia, čo uľahčuje jej odstránenie.

Triky na lúpanie vajec

Okrem vyššie opísaného triku existuje niekoľko ďalších metód na jednoduchšie olúpanie vajec uvarených natvrdo. Tu je niekoľko z nich:

  • Jemné poklepanie vajíčka lyžicou. Zľahka poklepte na vajce čajovou lyžičkou a potom ju zasuňte pod škrupinu. Ak budete lyžicou pohybovať nad vajíčkom, škrupinu odstránite takmer naraz.
  • Vajíčko zalejte octom. Do vriacej vody pridajte polievkovú lyžicu octu. Ocot zmäkčí škrupinu, takže sa bude ľahšie oddeľovať od vajíčka.
  • Vajíčko vyvaľkajte. Keď je vajce uvarené, prevráťte ho pod rukami na rovnom povrchu, aby škrupina praskla. Škrupina bude dobre rozdrvená a mala by sa ľahko oddeliť od bielka.

Najjednoduchšie je olúpať vajcia, ktoré nie sú príliš čerstvé. Čím je vajce staršie, tým je škrupina mäkšia a pružnejšia. Ak však chcete použiť čerstvé vajcia, je dobré ich pred varením vybrať z chladničky a nechať ich niekoľko hodín pri izbovej teplote.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *