Lyžičku tohto dajte do vriacej vody s vajíčkami. Olúpať pôjdu ako po masle

vajcia 1

Lúpanie vajec natvrdo môže byť často nepríjemné, najmä ak ide o čerstvé vajcia. Škrupina je vtedy pevne spojená s bielkom, čo sťažuje jej odstránenie bez poškodenia vajca. Našťastie existujú jednoduché metódy, ktoré môžu tento proces uľahčiť.

Vajcia uvarené natvrdo sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, ale ich lúpanie zo škrupiny môže byť niekedy problematické. Nemusíte sa však obávať. Mám niekoľko osvedčených trikov, ktoré vám túto úlohu výrazne uľahčia a dokonca spríjemnia.

Ako olúpať vajcia uvarené natvrdo

Vajcia uvarené natvrdo sú mimoriadne všestrannou surovinou, ktorá môže slúžiť ako základ mnohých receptov. Lúpanie vajec uvarených natvrdo môže byť zložité, najmä keď sú čerstvé. Škrupina je vtedy pevne spojená s bielkom a ťažko sa odstraňuje bez poškodenia vajíčka. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako škrupinu z vajíčka ľahko oddeliť.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Nevyhadzujte obaly z vajec. Dajú sa z nich vyrobiť úžasné veci a ešte ušetríte

Uvarené vajce jednoducho vložte do pohára a zalejte ho studenou vodou. Potom pohárom niekoľko sekúnd silno potriasajte a zakryte hornú časť pohára rukou. Po tomto úkone by sa škrupina mala bez problémov odlepiť od vajíčka takmer vcelku. Tento trik je založený na rozdiele teplôt. Studená voda spôsobuje, že škrupina sa zmršťuje a bielok sa rozpína. Škrupina je tak mäkšia a pružnejšia, čo uľahčuje jej odstránenie.

Triky na lúpanie vajec

Okrem vyššie opísaného triku existuje niekoľko ďalších metód na jednoduchšie olúpanie vajec uvarených natvrdo. Tu je niekoľko z nich:

  • Jemné poklepanie vajíčka lyžicou. Zľahka poklepte na vajce čajovou lyžičkou a potom ju zasuňte pod škrupinu. Ak budete lyžicou pohybovať nad vajíčkom, škrupinu odstránite takmer naraz.
  • Vajíčko zalejte octom. Do vriacej vody pridajte polievkovú lyžicu octu. Ocot zmäkčí škrupinu, takže sa bude ľahšie oddeľovať od vajíčka.
  • Vajíčko vyvaľkajte. Keď je vajce uvarené, prevráťte ho pod rukami na rovnom povrchu, aby škrupina praskla. Škrupina bude dobre rozdrvená a mala by sa ľahko oddeliť od bielka.
TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Kľúčom k úspechu veľkých a chutných jahôd je urobiť niečo ešte pred zasadením

Najjednoduchšie je olúpať vajcia, ktoré nie sú príliš čerstvé. Čím je vajce staršie, tým je škrupina mäkšia a pružnejšia. Ak však chcete použiť čerstvé vajcia, je dobré ich pred varením vybrať z chladničky a nechať ich niekoľko hodín pri izbovej teplote.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *