Mäsiar mi povedal rýchly spôsob rozmrazovania kuracieho mäsa

chicken breast 279848 1920

Rozmrazovanie mäsa je proces, ktorý si vyžaduje čas. Nie vždy ho máme, preto často hľadáme spôsoby, ako rýchlo rozmraziť napríklad kuracie mäso. Ako to však urobiť bez toho, aby sa v mäse začali množiť baktérie? Existuje niekoľko trikov, ktoré môžete použiť, aby ste sa uistili, že mäso bude po vybratí z mrazničky rýchlo pripravené na spracovanie.

Mrazením mäsa môžete predĺžiť jeho trvanlivosť. Bohužiaľ, keď chcete výrobok uložený v mrazničke použiť, musíte ho najprv rozmraziť. A to si vyžaduje čas. Čo urobíte, keď sa objaví nečakaná návšteva a vy potrebujete rýchlo rozmraziť kurča? Máte niekoľko možností.

Aké sú riziká nesprávneho rozmrazovania kurčaťa?

So surovým mäsom je potrebné zaobchádzať veľmi opatrne. Ak to neurobíte správne, môžu sa v ňom rozmnožiť nebezpečné baktérie a mikroorganizmy. V dôsledku toho hrozí riziko nákazy salmonelou alebo kampylobakterom. V niektorých prípadoch môžu byť v surovom mäse prítomné aj iné baktérie vrátane veľmi nebezpečných E. coli a Yersinia enterocolitica. Infekcia ktoroukoľvek z nich môže byť zdraviu nebezpečná. Medzi príznaky spôsobené väčšinou baktérií patria bolesti brucha, zvracanie a hnačka. Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste vedieť, ako rýchlo a bezpečne rozmraziť kuracie mäso.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Chorváti zavádzajú prísne pravidlá na cestách. Ak idete autom, toto si prečítajte

Aký je najlepší spôsob rozmrazovania kurčiat?

Najodporúčanejšou metódou je rozmrazovanie kurčaťa v chladničke. Teplota je tam vyššia ako v mrazničke, takže mäso sa bude rozmrazovať postupne. Umiestnite kurča do misky a položte ju na najnižšiu policu. Potom už stačí len počkať. Nanešťastie, ako ste už možno uhádli, rozmrazovanie kurčaťa pri relatívne nízkej teplote, ktorá je v chladničke, je pomerne zdĺhavý proces. Na úplné rozmrazenie približne 1 kg mäsa je zvyčajne potrebných 12 hodín. Ak nemáte toľko času, vyskúšajte jeden z trikov, ktoré popisujeme nižšie.

Ako rýchlo rozmraziť kuracie mäso?

Ak si myslíte, že najlepší spôsob, ako rýchlo rozmraziť kurča, je vybrať ho z mrazničky a položiť na kuchynskú linku, mýlite sa. Mäso môže pri izbovej teplote ležať len 2 hodiny. Po tomto čase sa začnú množiť mikroorganizmy (jednoduchá cesta k otrave). Pravdepodobne tušíte, že 2 hodiny nie sú dostatočný čas na to, aby sa mäso úplne rozmrazilo. Čo teda môžete urobiť? Tu je niekoľko osvedčených patentov na rýchle rozmrazenie hydiny.

Rozmrazte kurča v miske so studenou vodou (horúca voda ho pokazí!). Každých 30 minút ju vymeňte. Ak chcete odhadnúť, ako dlho budete kurča rozmrazovať touto metódou, vyčleňte 30 minút na každých 0,5 kg.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Koľkokrát a čo môžeme smažiť už na použitom oleji? Šetrite peniaze

Môžete použiť mikrovlnnú rúru (najlepšie s funkciou rozmrazovania). Nezabudnite mäso každú chvíľu otočiť. Takto sa bude rozmrazovať rovnomerne a vyhnete sa situácii, keď sa časť mäsa rozmrazí a časť zostane stále studená.
Vložte mäso do rúry nastavenej na nízku teplotu (55 – 75 °C). Z času na čas ho otočte, aby sa rovnomerne rozmrazilo. Ak ucítite nepríjemný zápach, je to znamenie, že sa mäso začalo kaziť.

Kedy nie je potrebné rozmrazovať kuracie mäso?

Kuracie mäso vytiahnuté z chladničky nemusíte vždy rozmrazovať. Mäso na polievku alebo mäso, ktoré chcete uvariť vcelku, môžete do hrnca hodiť zmrazené. Ak už pri kúpe viete, že kurča budete piecť, môžete ho pred vložením do mrazničky ochutiť. Takto nebudete musieť čakať, kým sa pred pečením rozmrazí. Jednoducho vložíte kurča z mrazničky rovno do rúry. Rozmrazovať sa bude musieť len mäso, ktoré chcete opiecť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *