Mnoho ľudí si nevie predstaviť sendviče bez masla. Z tohto dôvodu je nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti. Keď sa však vyberie z chladničky, je tvrdé a ťažko sa rozotiera. Môžeme ho v tejto situácii skladovať pri izbovej teplote?
Pre mnohých ľudí je čerstvo namazaný chlieb najchutnejšími raňajkami na svete. Najlepšie chutí, keď je maslo mäkké a ľahko sa natiera na krajce chleba alebo žemle.
Uskladnenie masla v chladničke ho udrží dlhšie čerstvé, ale má to aj svoje nevýhody: hneď po vybratí je tvrdé a kompaktné.
Môže sa maslo skladovať mimo chladničky? To závisí od druhu
Aby maslo zostalo nadýchané, niektorí ľudia ho vyberajú z chladničky dostatočne skoro a počkajú, kým trochu zmäkne. Potom sú takí, ktorí ho do chladničky vôbec nedávajú a majú ho stále na pulte v maslovej miske. Hoci by sa zdalo logické, že mliečne výrobky si vyžadujú neustále chladenie a nesmú sa uchovávať mimo chladničky, v prípade masla to tak celkom neplatí.
Možno ho skladovať v kuchyni vo vzduchotesnom boxe, ale pod jednou podmienkou: musí byť osolené. Takéto maslo sa kazí pomalšie, pretože vyšší obsah sodíka zabraňuje množeniu baktérií. Pri izbovej teplote potom vydrží 2 týždne.
Môže sa maslo pokaziť? Chladnička je najbezpečnejšia voľba
Ak je teplota v kuchyni vyššia ako 21 stupňov, maslo sa bezpodmienečne musí skladovať v chladničke. V opačnom prípade bude už po niekoľkých dňoch celá kocka vhodná len do odpadu, pretože bude žltnúť. Teplo urýchli kazenie masla, ktoré si pri takejto vysokej teplote nebude schopné udržať svoju konzistenciu.
Nesolené a ručne stužené maslo je tiež potrebné neustále uchovávať v chladničke. Skôr ako sa rozhodnete nechať ho na pulte niekoľko hodín alebo dní, oplatí sa skontrolovať jeho zloženie.