Máte stále chuť na sladké? Telo si pýta jednu dôležitú zložku

sladkosti 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Nadmerná túžba po sladkých pochúťkach, ako je čokoláda či koláče, môže byť viac než len zlozvyk.

Odborníci poukazujú na to, že tento jav môže signalizovať nedostatok chrómu – mikroelementu, ktorý hrá kľúčovú úlohu v metabolizme a stabilizácii hladiny cukru v krvi. Nedostatok tejto látky môže sťažovať kontrolu chuti do jedla a dokonca zvyšovať riziko cukrovky 2. typu.

Prečo je chróm taký dôležitý?

Chróm je prvok, ktorý podporuje mnohé metabolické procesy v tele. Predovšetkým reguluje účinky inzulínu – hormónu zodpovedného za transport glukózy do buniek. Vďaka tomu pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je nesmierne dôležité pri prevencii inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vedci zistili, čo sa deje v tele, keď vypijete denne tri kávy

Okrem toho sa chróm podieľa na metabolizme tukov a bielkovín a podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Jeho úloha zahŕňa aj podporu enzýmov zodpovedných za premenu energie, čo prispieva k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti.

Môže nedostatok chrómu ovplyvniť chuť do jedla?

Príliš nízka hladina chrómu v tele môže viesť k problémom s toleranciou glukózy a spôsobovať prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tieto zmeny často vyvolávajú takzvaný vlčí hlad – silnú túžbu po sladkostiach alebo produktoch s vysokým obsahom jednoduchých cukrov.

Štúdie, vrátane „Comparative effects of vitamin and mineral supplements in the management of type 2 diabetes in primary care“, potvrdzujú, že dopĺňanie chrómu môže pomôcť stabilizovať hladinu glukózy nalačno. Okrem toho môže nedostatok chrómu narušiť rovnováhu neurotransmiterov, ako sú dopamín a serotonín, čo ešte viac sťažuje kontrolu chuti do jedla.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ochráňte takto ovocné stromy pred zimou. Dôležité kroky

Príznaky naznačujúce nedostatok chrómu

Typické prejavy nedostatku chrómu zahŕňajú:

  • silnú chuť na sladké,
  • zvýšenú hladinu glukózy a inzulínu v krvi,
  • zvýšenú hladinu cholesterolu a triglyceridov,
  • nárast telesnej hmotnosti, najmä v oblasti brucha,
  • výkyvy nálady, problémy so sústredením a pokles energie.

Ak na sebe spozorujete tieto príznaky, je vhodné poradiť sa s lekárom a nechať si vyšetriť hladinu chrómu v krvi.

Kde hľadať chróm v strave?

Chróm sa nachádza v mnohých potravinách, no jeho množstvo je zvyčajne malé. Na obohatenie stravy o tento mikroelement sa odporúča konzumovať:

  • mäso a ryby – obzvlášť pečeň, morské ryby a morské plody,
  • celozrnné výrobky – ako celozrnný chlieb, krúpy a hnedá ryža,
  • mliečne výrobky a vajcia,
  • orechy a semienka – najmä para orechy a slnečnicové semienka,
  • zelenú listovú zeleninu – špenát, brokolicu, kel a strukoviny, ako sú šošovica či fazuľa,
  • škoricu – táto korenina je bohatým zdrojom chrómu.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tento nápoj pijú ľudia v krajinách, kde žijú cez 100 rokov. Poznáte ho aj vy

Pestrá strava založená na prírodných surovinách je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť dostatok chrómu v tele.

V skratke

Chróm je nevyhnutný prvok pre správne fungovanie organizmu. Jeho nedostatok môže viesť k zvýšenej chuti na sladkosti, výkyvom hladiny cukru v krvi a metabolickým problémom. Aby ste tomu predišli, dbajte na pestrú stravu bohatú na celozrnné výrobky, zelenú zeleninu a ryby. Ak však spozorujete príznaky nedostatku, poraďte sa s lekárom – telo vám môže signalizovať, že potrebuje pomoc.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *