Uskladnenie vajec sa nezdá byť zložitou záležitosťou, ale ako zistíme, že je po dátume spotreby? Venujte tomu pozornosť, aby ste znížili riziko otravy po konzumácii vajec s prešlým dátumom spotreby.
Vajcia sú neuveriteľne všestrannou zložkou, ktorá je nevyhnutná pre všetky jedlá od raňajok až po narodeninové torty.
Bez ohľadu na to, či vajcia pochádzajú priamo od sliepky alebo z obchodu s potravinami. Sú veľmi zdravým produktom plným minerálov a bielkovín. Aby si zachovali svoje cenné hodnoty, treba dbať na ich správne skladovanie.
Ako dlho vydržia vajcia čerstvé? Najlepšie je neprekročiť túto lehotu
Vajcia by sa mali skladovať pri stálej teplote nižšej ako 20 stupňov Celzia. Najlepším riešením je chladnička, v ktorej sa vajcia môžu skladovať až mesiac. Mnoho ľudí však zaujíma, ako dlho sú vhodné na konzumáciu. Túto informáciu často nájdete na obale.
Predpokladá sa, že 28 dní po znesení vajíčka sliepkou bude vhodné na konzumáciu bez obáv zo skazenia. To platí aj za predpokladu, že bolo správne skladované, najlepšie v chladničke. Najbezpečnejšie je však konzumovať vajcia do dvoch týždňov od znesenia sliepkou bez obáv o ich čerstvosť.
Ako skontrolovať, či je vajce vhodné na konzumáciu? Môžete to skontrolovať bez rozbitia škrupiny
Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať čerstvosť vajíčka bez rozbitia škrupiny, je použiť jednoduchý a účinný trik s pohárom studenej vody. Ak vajce vložené do pohára okamžite klesne na dno a leží rovno na boku, je to znak, že je veľmi čerstvé a môžete ho bez obáv konzumovať.
Ak sa, naopak, vajce na dne pohára mierne nakláňa alebo stojí, je pravdepodobne staré niekoľko týždňov, ale stále je vhodné na konzumáciu bez obáv z otravy z prestarnutého výrobku. Naopak, pokazené a nevhodné vajce bude úplne plávať.