Melónové šupky zalejte na niekoľko dní a sledujte, čo sa stane

melon alkohol
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čím je vonku teplejšie, tým dychtivejšie siahame po melónoch. V lete Slováci oceňujú najmä ich osviežujúcu chuť. Ukazuje sa, že sa dá využiť nielen vodnatá dužina, ale aj tvrdá kôra.

Melóny nemusia byť nevyhnutne lacným ovocím, hoci v lete ich môžete nájsť za atraktívne ceny. Nedá sa poprieť, že značná časť sa platí za kôru, ktorá nakoniec skončí v koši. Ukazuje sa však, že je to chyba. Melónové šupky nie sú len odpadom, ale chutným a zdravým produktom, ktorý sa dá použiť na prípravu mnohých zaujímavých jedál. Odkedy som sa naučil recept na melónové kôry naložené v slanom náleve, robím ich vždy, keď toto ovocie kúpim.

Nakladané melónové šupky

Nakladané melónové šupky s jemne sladkou chuťou a krásnou ružovou farbou prekvapia vašich blízkych. Je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky v duchu zero waste, a zároveň dodať do jedálnička cenné vitamíny a minerály.

K melónu sa výborne hodia klasické prísady ako cesnak, chren a kôpor, ale ak hľadáte niečo experimentálnejšie, môžete do pohára pridať badyán. Aníz dodá nakladanému melónu sladkú, korenistú vôňu s nádychom sladkého drievka a škorice, ktorá dokonale doplní prirodzenú sladkosť melónu.

Zloženie:

  • melón,
  • kúsok koreňa chrenu,
  • stonky kôpru,
  • cesnak,
  • niekoľko guľôčok nového korenia,
  • soľ.

Spôsob prípravy:

  • Kôru z melóna dôkladne vydrhneme a nakrájame na kúsky, pričom odrežeme najhrubšiu zelenú časť.
  • Vložte ich do čistých, vypálených pohárov.
  • Pridáme korenie: cesnak, chren, nové korenie, kôpor a prípadne anízové hviezdičky.
  • Melón a korenie zalejte studeným nálevom (28 – 30 g kamennej soli na liter vody) a dôkladne uzavrite.
  • Odložte poháre na teplé miesto (približne 20 °C) na 3 – 4 dni, aby sa mohol začať proces nakladania.
  • Po 3 – 4 dňoch premiestnite poháre na chladné miesto a nakladajte melón ďalšie 2 – 3 týždne.

Nakladané melóny s anízom sú pripravené na konzumáciu. Môžete ich jesť ako občerstvenie, pridať do šalátov, sendvičov alebo omáčok. Dobrú chuť!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Melónové šupky zalejte na niekoľko dní a sledujte, čo sa stane”

  1. Nakladajte melón 3 týždne???
    Čerstvo vypálené poháre sú aké???
    V krbe či rúre???

    Čítate si po gugl prekladači???

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *