Durian je ovocie, ktoré vyvoláva extrémne emócie. Jeho intenzívna vôňa môže vyvolať nevoľnosť, preto je často zakázaný na verejných miestach. Napriek tomu má množstvo zdravotných vlastností, vďaka ktorým je pre náš organizmus mimoriadne užitočný.
Durian, známy aj ako zybuchek alebo scimitar, sa považuje za najdrahšie ovocie na svete. V roku 2019 dosiahla cena jedného exemplára na aukcii 4500 eur. Ovocie rastie na vždyzelených stromoch najmä v Ázii, kde je cenené pre svoju chuť, ale je aj kontroverzné pre svoju intenzívnu arómu. Vôňa tohto ovocia bola opísaná ako odpudivá, pripomínajúca zmes vône pokazenej ryby, špinavej ulice a starého vajca.
Napriek odpudzujúcemu zápachu však durian mnohí túžia ochutnať. Na thajských trhoch sa jeho cena pohybuje od 13 eur za kilogram až po niekoľko stoviek eur v závislosti od lokality. Z desiatok druhov durianu je jedlých len 11. Na medzinárodnom trhu sa najčastejšie vyskytuje odroda Durio zibethinus.
Zdravotné vlastnosti durianu
Durian je skutočným pokladom z hľadiska obsahu vitamínov a minerálov. Dužina tohto ovocia je bohatá na vitamín C, ktorý podporuje imunitu, a draslík, ktorý prospieva kardiovaskulárnemu systému. Okrem toho je ovocie zdrojom vlákniny, ktorá pomáha regulovať činnosť čriev a zlepšuje trávenie. V zložení durianu sa nachádzajú aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a spomaľujú proces starnutia.
Napriek kontroverznej vôni je durian oceňovaný odborníkmi na výživu a zdravú výživu. Polyfenoly a flavonoidy, ktoré obsahuje, podporujú zdravie srdca a jeho konzumácia môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha aj pri chudnutí a zlepšuje celkovú telesnú kondíciu.
Chuť a kulinárske využitie
Ako durian chutí? Keď prepichnete tvrdú šupku pokrytú tŕňmi, objavíte dužinu s textúrou pripomínajúcou banán alebo avokádo. Chuť durianu je nezvyčajnou kombináciou kyslosti, tónov mandlí, karamelu a cibule a terpentínu. Z tohto dôvodu je toto ovocie milované aj nenávidené gurmánmi na celom svete.
Durian sa môže jesť surový alebo sa môže použiť do rôznych jedál. V Ázii sa často pridáva do dezertov, zmrzliny a dokonca aj do sladkých polievok. Obľúbené sú aj prípravky z durianu – z dužiny tohto ovocia sa vyrábajú džemy, marmelády a mušty. Dokonca aj koža durianu sa používa v kozmetickom priemysle ako zložka masiek a antiseptických krémov.
Durian je nepochybne jedným z najkontroverznejších druhov ovocia na svete. Jeho intenzívna vôňa môže ľudí odrádzať, ale vďakajeho zdravotným vlastnostiam a nezvyčajnej chuti si ho mnohí cenia. Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov podporuje durian naše zdravie na mnohých úrovniach – od kardiovaskulárneho systému až po trávenie a imunitu.
Odporúčame vám vyskúšať toto nezvyčajné ovocie. Hoci prvý kontakt s ním môže byť náročný, bohatstvo chutí a výživová hodnota vám námahu vynahradia. Durian sa môže stať zaujímavým a zdravým doplnkom nášho jedálnička.