Zima sa pomaly začína uvoľňovať. Vonku sa otepľuje a to znamená prvé práce v záhrade. V tomto období by sme sa mali starať nielen o okrasné rastliny. Môžeme začať myslieť na ovocné stromy a kríky.
Kľúč k bohatej úrode ovocia spočíva v starostlivosti. Blíži sa ideálny čas na rez čučoriedok. Kedy a ako by sa to malo urobiť?
O čučoriedkach je potrebné vedieť toto
Čučoriedky nielen výborne chutia, ale obsahujú aj veľa živín, ktoré podporujú organizmus. Ovocie zlepšuje pamäť, má dobrý vplyv na činnosť pečene a orgánu zraku.
Tieto drobné plody podporujú prevenciu rakoviny, preto je dobré, ak v našej záhrade nechýbajú. Ak chcete, aby čučoriedky prinášali veľa plodov, musíte ich v správnom čase orezávať.
Čučoriedky začínajú svoje vegetačné obdobie naozaj skoro, a to znamená, že prvý rez po zime by sa mal vykonať naozaj skoro. Takto nám v nadchádzajúcej sezóne nebudú chýbať chutné plody.
Kedy prerezávať čučoriedky?
Vzhľadom na skoré vegetačné obdobie čučoriedok by sa mali prerezávať už vo februári, najneskôr v marci. Najskôr by sme mali odstrániť výhonky, ktoré vyzerajú choré alebo sú po zime poškodené.
Po prvom prerezávaní sa môžeme zamerať na samotný rez. V prípade starších výhonkov by sa malo prerezať 3 až 5 pravých stoniek. Na druhej strane slabšie a menšie môžeme skrátiť pri báze kríka. Ako rezať mladé čučoriedky?
Ako rezať mladé čučoriedky?
V prípade nedávno vysadených čučoriedok, ktoré majú slabé výhonky, ich musíme výrazne skrátiť. V tomto prípade vyberieme najsilnejšie výhonky a skrátime ich na dĺžku 20 cm od zeme. Čo s menšími vetvičkami?
Zvyšné výhonky úplne vyradíme. Aj počas obdobia plodenia môžeme pravidelne skracovať slabé a choré výhonky. Čučoriedky tak budú silnejšie a menej kompaktné, čo podporí rýchlejšie dozrievanie plodov.