Slováci tento druh kávy milujú. Vedia ale, čo vôbec nezdravé obsahuje?

instantna kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Doprajete si pravidelne šálku instantnej kávy? Poďme sa pozrieť na to, ako sa vlastne instantná káva vyrába a čo vlastne pijeme. Možno budete prekvapení.

História instantnej kávy sa začína v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato prvýkrát predstavil kávový prášok. Nebol však podnikateľom telom ani dušou, takže nebol priekopníkom prvej formy instantnej kávy. O niekoľko rokov neskôr využil jeho objav výskumník George Washington a počas prvej svetovej vojny rozbehol svoj veľký biznis. Vtedy vojaci nemali čas na prípravu poriadnej šálky kávy.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Káva a zdravie: Kedy prospieva a kedy môže škodiť? Pozor na vitamíny, minerály aj lieky

Základné metódy prípravy instantnej kávy

Výrobný proces instantnej kávy zahŕňa varenie kávy z mletých kávových zŕn. V ďalšom kroku sa káva upravuje jedným zo spôsobov, ktoré sme opísali. Prvým spôsobom je sublimácia. Káva sa najprv zmrazí, potom sa kryštáliky ľadu odparia a vytvoria sa granule. Ide o lyofilizáciu. Druhým spôsobom je sušenie uvarenej kávy horúcim vzduchom.

Vysoké teploty však kávu dosť poškodzujú. Výroba je preto komplikovanejšia. Pri rozprašovacom sušení sa silný kávový koncentrát rozprašuje do jemných kvapôčok v hornej časti sušiacej veže a horúci vzduch potom umožňuje, aby kvapôčky sušenej kávy padali na dno zásobníka.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Máte Wi-Fi router na tomto mieste? Nečudujte sa, že máte pomalý internet

Instantná káva

Uprednostňovanie instantnej kávy, podobne ako instantných polievok a kaší, je vlastne uprednostňovaním chemicky upravených potravín. Ak sa stravujete zdravo, instantná káva sa do vášho jedálnička pravdepodobne nehodí. Priemyselne spracovaná mletá káva jednoducho nie je vaša šálka kávy. Ani kvalita použitých kávových zŕn nie je najlepšia. Zrnká používané na výrobu instantnej kávy majú najnižšiu možnú kvalitu.

Kde sa vyrába kávová aróma

Instantná káva získava svoju arómu, vôňu a chuť pridaním látok, ktoré v pravej káve nemajú miesto. Ak máte dobre pripravenú kávu z čerstvo namletých zŕn, nedá sa s instantnou kávou porovnať. Chuť pravej kávy sa nedá nahradiť. A rovnako je to aj s kvalitou. Ak pijete instantnú kávu známych značiek alebo organickú instantnú kávu, nie je oveľa lepšia. Prechod na kvalitnú zrnkovú kávu je tiež šetrnejší k vášmu žalúdku.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jednoduchý trik s mincou v mrazničke môže ochrániť vaše zdravie aj potraviny

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *