Väčšina Slovákov tento druh kávy ignoruje. Je ale veľmi zdravá pre telo

kava 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pre mnohých je ranná šálka kávy neodmysliteľným rituálom. Ak však hľadáte zdravšiu alternatívu klasického kofeínového nápoja, oplatí sa siahnuť po menej známom, no čoraz populárnejšom variante – jačmennej káve. Táto lahodná náhrada klasického espressa si získala priaznivcov aj v Taliansku, kde ju poznajú pod názvom caffè d’orzo.

kava 1

Čo je jačmenná káva?

Ako už napovedá názov, ide o nápoj pripravený z pražených a následne pomletých zŕn jačmeňa. Proces praženia jej dodáva tmavú farbu a príjemne zemitú vôňu, pripomínajúcu klasickú kávu – no bez obsahu kofeínu. Práve vďaka tomu je vhodná aj pre deti, tehotné ženy, osoby s vysokým krvným tlakom alebo tých, ktorí majú citlivý žalúdok.

Chuť jačmennej kávy je jemná, obilninová, s náznakmi karamelu a orieškov. Na rozdiel od tradičnej kávy neobsahuje horkosť, a tak osloví aj tých, ktorým bežná káva nechutí práve kvôli svojej intenzite.

Prečo zaradiť jačmennú kávu do svojho jedálnička?

Jačmeň je prirodzeným zdrojom vlákniny, ktorá priaznivo ovplyvňuje trávenie, pomáha predchádzať zápche, stabilizuje hladinu cukru v krvi a predlžuje pocit sýtosti. Napomáha aj pri problémoch s trávením či pocitoch ťažoby po jedle a môže podporiť chudnutie.

Okrem vlákniny jačmenná káva obsahuje aj celý rad cenných minerálov, medzi ktoré patrí draslík, horčík, zinok či fosfor. Tieto látky majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, činnosť svalov a srdca, pomáhajú zvládať stres a podporujú imunitu. Vďaka prítomnosti polyfenolov – antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály – pomáha chrániť bunky pred poškodením a znižuje riziko civilizačných ochorení.

Nápoj je taktiež šetrnejší k žalúdočnej sliznici v porovnaní s klasickou kávou, a to najmä vďaka nižšej kyslosti a absencii kofeínu.

Ako pripraviť jačmennú kávu?

Možností prípravy je niekoľko. Základom je zaliať pomleté jačmenné zrná horúcou vodou alebo ich krátko povariť – druhý spôsob zvýrazní jej arómu. Pre obohatenie chuti môžete pridať štipku škorice, kardamónu alebo zázvoru. Jačmenná káva výborne chutí s mliekom, rastlinnými nápojmi a v letných mesiacoch aj ako studený nápoj s ľadom.

Zaujímavosťou je aj jej využitie v kuchyni. Mletá jačmenná káva sa hodí do čokoládových dezertov, perníkov, báboviek či piškót. Silnejší odvar môže slúžiť ako základ do krémov, polev alebo ganache. Vďaka svojmu bohatému, praženému charakteru nájde uplatnenie aj v marinádach na hovädzie, bravčové či kuracie mäso – kde zároveň pomáha jemne zmäkčiť štruktúru mäsa.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *