Maslo sa vzhľadom na svoj mliečny charakter považuje za výrobok, ktorý by sa mal skladovať len v chladničke. Je to však naozaj tak? Túto otázku vysvetľuje Bri Bell, odborníčka na výživu a bezpečnosť potravín.
Maslo je jedným z najčastejšie používaných potravinových výrobkov. Musí obsahovať najmenej 80 % mliečneho tuku, hoci sú k dispozícii aj verzie s nižším obsahom tuku, ktoré musia byť podľa toho uvedené na etikete. Tento výrobok je po vybratí z chladničky zvyčajne veľmi tvrdý. Ako teda skladovať maslo, aby bolo mäkké, ale aby sa príliš rýchlo nepokazilo? Je možné ho bezpečne skladovať na kuchynskej linke?
Ako skladujete maslo? Je možné uchovávať maslo na pracovnej doske?
Odpoveď na túto otázku môže byť nejednoznačná. Ručne vyšľahané maslo z nepasterizovaného mlieka alebo smotany by sa malo skladovať v chladničke, pretože pri izbovej teplote sa rýchlo kazí v dôsledku rýchlejšieho rastu baktérií. Naopak, maslo dostupné v obchodoch, ktoré sa vyrába z pasterizovaného mlieka, je menej náchylné na rast baktérií a nemusí sa uchovávať v chladničke.
– Maslo skladované pri izbovej teplote je bezpečné na konzumáciu. Výrobok sa pri izbovej teplote nekazí tak rýchlo ako iné mliečne výrobky, a to vďaka nízkemu obsahu sacharidov a bielkovín, ktoré sú preferovanými zdrojmi potravy pre plesne a baktérie, prezradila pre allrecipes.com Bri Bellová, odborníčka na výživu a bezpečnosť potravín.
Napriek tomu stojí za to upozorniť na niekoľko vecí týkajúcich sa skladovania masla mimo chladničky. Je to veľmi dôležité, aby sa zabránilo množeniu škodlivých baktérií a aby sa zachovala chuť a štruktúra výrobku. Maslo nie je výrobok s večnou čerstvosťou – ak ho používate príležitostne, je lepšie skladovať ho v chladničke. Ak ho však môžeme použiť maximálne do týždňa, môžeme ho nechať mimo chladničky.
Je potrebné v lete skladovať maslo v chladničke?
Ak sa rozhodnete maslo uchovávať pri izbovej teplote, pevne ho uzavrite v nepriehľadnej nádobe (napr. miska na maslo) a skladujte na tmavom mieste, mimo slnečného žiarenia. Faktory ako prístup svetla, kyslíka a vlhkosti ovplyvňujú proces rancifikácie. Teplota by nemala presiahnuť 20 stupňov C, preto sa v lete odporúča skladovať maslo v chladničke.
Ďalším spôsobom skladovania masla je umiestniť ho do vody, ktorá sa používala predtým, ako sa chladničky stali bežnými. Táto tradičná technika pomáha udržiavať maslo čerstvé a mäkké. Na skladovanie masla vo vode sú na trhu dostupné moderné misky na maslo, ale dá sa to zvládnuť aj bez špeciálneho náradia. Stačí dať maslo do misky a zaliať prevarenou osolenou vodou (soľ pôsobí ako prírodný konzervant), aby bolo celé ponorené. V tomto prípade je tiež dôležité, aby bolo maslo dobre uzavreté a uložené na tienenom mieste.