Káva s mätou vám spríjemní popoludnie so šálkou v ruke. Krásna vôňa kávy sa dokonale snúbi s osviežujúcimi tónmi mäty. Toto jednoducho musíte vyskúšať.
Vlastnosti mäty a kávy si užívame samostatne, ale čo keby sme jedno s druhým skombinovali? Výsledkom by bol nielen aromatický nápoj, ale aj vzácny pomocník pri trávení.
Prečo piť kávu s mätou?
Mäta dodáva nápojom vrátane kávy osviežujúce tóny. Vykazuje najmä antibakteriálne a dekongestívne účinky, ako aj protizápalové, žlčopudné a žlčopudné účinky. Okrem toho mäta stimuluje tráviaci systém, chuť do jedla a znižuje krvný tlak.
Na druhej strane káva dodáva energiu a podporuje fungovanie organizmu. Bolo preukázané, že zlepšuje činnosť mozgu, zlepšuje koncentráciu a znižuje riziko viacerých ochorení vrátane cukrovky typu 2. Káva zložená s mätovými lístkami poskytne nielen chuťový zážitok, ale povzbudí aj tráviaci systém.
Ako pripraviť kávu s mätou?
Ingrediencie:
- 1 pohár čiernej kávy,
- 3 lístky mäty,
- prípadne mlieko a cukor podľa chuti.
Príprava:
- Mätové lístky dôkladne opláchnite, osušte a potom natrhajte na menšie kúsky, aby sa uvoľnilo viac arómy.
- Do horúcej, čerstvo uvarenej kávy pridajte lístky mäty a na niekoľko minút všetko zakryte, aby sa mäta rozvoniavala.
- Pite po malých dúškoch. Podľa chuti môžete pridať svoje obľúbené prísady, ale najlepšiu chuť a zdravotné účinky dosiahnete konzumáciou čistého záparu.