Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. Dajú sa podávať na stovky rôznych spôsobov. Hoci sú zdravé a plné cenných živín, s niektorými potravinami sa rozchádzajú. Zistite, s čím zemiaky nekombinovať.
Zemiaky sú jednou zo základných potravín. Táto zelenina rastie všade na svete a jej pestovanie je naozaj jednoduché. Sú zdrojom mnohých cenných živín, napríklad vitamínu A, B, C, D alebo E, ako aj jódu, draslíka, železa alebo mangánu. Bohužiaľ, ich kombináciou s niektorými potravinami strácajú väčšinu svojich zdraviu prospešných vlastností.
Zemiaky – zdroj cenných živín
Poľsko je známe svojimi zemiakmi. Táto zelenina je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej poľskej kuchyne a prvé recepty s použitím zemiakov pochádzajú zo 17. storočia. Za zemiaky vďačia kráľovi Jánovi III Sobieskemu, ktorý ich priviezol z jednej zo svojich výprav. Bol to dar pre jeho milovanú kráľovnú Marysieńku. Panovník netušil, že z nenápadnej kvetinky sa rodia hľuzy, ktoré úplne zmenia poľskú kuchyňu.
Zo zemiakov sa dá pripraviť mnoho chutných jedál. Aj keď je uvarená hľuza chutná sama o sebe, používame ju na prípravu rezancov, knedlí, palaciniek alebo nákypov. Varené zemiaky sú však najzdravšie, pretože 100 g zemiakov obsahuje len 40 kcal, ako aj mnoho cenných živín, napríklad vitamíny A, B, C, E a D.
Zemiaky s týmto nekombinujte. Vystavujete sa tak problémom
Varené zemiaky sú výživné a zároveň ľahko stráviteľné. Samozrejme, pokiaľ ich nepodávate s kalorickými prísadami v podobe masla, škvarkov alebo hustej omáčky. Potom sú zemiaky kalorické a ťažko stráviteľné. Konzumácia takejto večere môže mať za následok nadúvanie, bolesti brucha a dokonca pálenie záhy.
Zemiaky sa často podávajú spolu s mastnými pečenými jedlami. Koniec koncov, nič sa k nim nehodí tak dobre ako ľahké, nadýchané pyré. Bohužiaľ, táto kombinácia nie je pre náš tráviaci systém dobrá. Škrob vtedy reaguje so živočíšnymi bielkovinami a urýchľuje proces kvasenia v žalúdku. To predlžuje proces trávenia a spôsobuje, že sa cítime pomalí. Ak máte problémy s trávením, nekombinujte zemiaky so živočíšnymi bielkovinami.