Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh v našej krajine. Ak máte záhradu, môžete si ich dokonca vypestovať sami. A potom vás zaujíma, ako ich udržať pevné, voňavé a hlavne, ako zabrániť ich klíčeniu.
Ale aj milovníci zemiakov bez záhrady ich často kupujú vo veľkých množstvách, pretože majú veľkú spotrebu. A bohužiaľ sa stáva, že zemiaky nesprávnym skladovaním rýchlo klíčia.
Drobné, pevné klíčky môžete vyrezať a zemiak zjesť, ale vo všeobecnosti klíčky obsahujú chemickú látku solanín, ktorá môže byť toxická.
Chladné, suché a tmavé
Väčšina zásad správneho skladovania zemiakov je dobre známa. Musia sa skladovať v suchu, mimo dosahu tepla a svetla. Teplo, svetlo a vlhkosť spôsobujú rýchlejšie klíčenie hľúz.
Ak máte chladnú pivnicu, určite skladujte zemiaky v nej. Chladnička sa neodporúča, pretože prílišný chlad mení škroby na cukry a zemiaky budú príliš studené.
Ak ste ich kúpili v plastovom vrecku, vyberte ho. Plast podporuje vlhkosť a zemiaky môžu v takomto prostredí zvlhnúť, čo môže viesť k plesni a hnilobe.
Ďaleko od cibule a jabĺk
Určite ich neskladujte v blízkosti cibule, jabĺk alebo iného ovocia, ktoré uvoľňuje etylén. Tento plyn spôsobuje rýchlejšie dozrievanie zemiakov a môže byť príčinou ich predčasného klíčenia.
Zemiaky sa tiež rýchlejšie kazia v spoločnosti jabĺk. A toto susedstvo nie je dobré ani pre jablká. Blízkosť zemiakov nepriaznivo ovplyvňuje ich chuť a vôňu.
Pridajte bylinky
Hľuzy však môžete skladovať aj s bylinkami. Stačí vziať bavlnené vrecko a naplniť ho rozmarínom alebo inou bylinkou. Môžete použiť aj rascu. Vrecko zaviažte a uložte ho medzi zemiaky. Bylinky zabránia klíčeniu zemiakov.
Získajte Zembag
Trojvrstvové vrecia z bavlny, juty a hliníkovej fólie sú ideálne na skladovanie zemiakov. Vyvinuli ich vedci z Českej poľnohospodárskej univerzity a udržia zemiaky čerstvé celé mesiace.
Vďaka vymeniteľnej vložke s rascovými esenciálnymi olejmi neklíčia, nezelenejú ani nevysychajú. Sú bežne dostupné v špecializovaných obchodoch pod názvom Zembag a možno ich skladovať pri teplotách od 5 do 25 °C.
Ako ošetriť vyschnuté a sladké zemiaky?
A čo so zemiakmi, ktoré nevyklíčili, ale nie sú celkom vo forme? Zelené zemiaky vyhoďte. Ak však majú len ojedinelé zelené škvrny pod šupkou, jednoducho ich vyrežte. Vyschnuté zemiaky sa ťažko lúpajú. Namočte ich na niekoľko hodín do vody alebo ich uvarte v šupke. Sladké zemiaky namočte do vlažnej vody, sladkosť by mala zmiznúť.