Obrovská chyba pri skladovaní vajec, hneď po príchode z obchodu

vajcia vajicka plenum sk
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vajcia sú neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov – používame ich na prípravu pokrmov, pečenie či varenie. Preto si ich často kupujeme do zásoby. Nesprávne skladovanie však môže viesť k rýchlejšiemu pokazeniu, čím ohrozíme svoje zdravie. Ako ich teda uchovať čerstvé čo najdlhšie?

Kľúč k čerstvosti vajec: správne skladovanie v chladničke

Základným pravidlom je uchovávať vajcia na chladnom a suchom mieste, ideálne v chladničke. Najlepšie je nechať ich v pôvodnom obale alebo ich uložiť do špeciálnych nádob na vajcia. Tieto obaly chránia vajcia pred kontaktom s inými potravinami, čo znižuje riziko kontaminácie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko čaká prudké ochladenie: Arktický vzduch prinesie extrémne mrazy

Dôležité je vyhnúť sa umývaniu vajec pred ich uložením do chladničky. Ich škrupina má totiž prirodzenú ochrannú vrstvu, ktorá ich chráni pred baktériami. Umývaním túto ochranu narušíte, čo môže spôsobiť rýchlejšie znehodnotenie.

Ideálne miesto na uskladnenie vajec v chladničke je stredná polica, kde je teplota stabilná, zvyčajne okolo 4 °C. Vyhnite sa ukladaniu vajec do dvierok chladničky – teplota v tejto časti sa mení pri každom otvorení, čo môže negatívne ovplyvniť ich kvalitu.

Ako jednoducho overiť čerstvosť vajec?

Čerstvosť vajec môžete skontrolovať pomocou jednoduchých metód:

Test vo vode: Ponorte vajce do pohára s vodou. Ak klesne na dno, je čerstvé. Ak sa vznáša na hladine, už nie je vhodné na konzumáciu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Je to najzdravší druh mäsa a Slováci sa ho boja jesť. Veľká chyba

Vzhľad škrupiny: Matná a drsná škrupina naznačuje čerstvosť, kým hladký a lesklý povrch môže znamenať, že vajce je staršie.

Zvukový test: Jemne potraste vajcom. Ak nepočuť žiadne zvuky, je čerstvé. Ak počujete „špliechanie,“ vajce je pravdepodobne pokazené.

Zápach po rozbití: Pri pochybnostiach vajce rozbite a pričuchnite. Nepríjemný zápach je jasným signálom, že vajce už nie je vhodné na použitie.

Mrazenie vajec: jednoduchý spôsob, ako predĺžiť ich životnosť

Máte doma viac vajec, ako stihnete skonzumovať? Skvelým riešením je ich zmrazenie. Stačí vajcia rozbiť, obsah jemne premiešať a naliať do vzduchotesného obalu alebo formy na ľad. Takto pripravené vajcia môžete skladovať v mrazničke až 12 mesiacov. Mrazenie je praktickým spôsobom, ako predísť plytvaniu a mať vajcia stále po ruke.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovákom vykradli účty. Peniaze im nevrátia, polícia je bezmocná

V skratke:

  • Skladujte vajcia na strednej polici chladničky pri stabilnej teplote 4 °C.
  • Neumývajte ich pred uskladnením, aby ste zachovali prirodzenú ochranu škrupiny.
  • Čerstvosť overíte testom vo vode, vzhľadom škrupiny, zvukom či zápachom.
  • Ak máte prebytok vajec, môžete ich zmraziť a uchovať až na rok.

Dodržiavaním týchto jednoduchých zásad zabezpečíte, že vajcia zostanú čerstvé, bezpečné na konzumáciu a pripravené na všetky vaše kulinárske nápady.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *