Osviežuje, zoštíhľuje a posilňuje imunitu. „Vidiecku limonádu“ milovali už naše babičky

kyselka napoj drink
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Za oknom sa otepľuje a leto sa rýchlo blíži. V dôsledku toho čoraz častejšie premýšľame, ako sa rýchlo a bezpečne zbaviť nadváhy. Pomocou „vidieckej limonády“, ktorá zároveň dokonale hydratuje naše telo a posilňuje imunitu. Čo je to za zdraviu prospešný nápoj a aké má vlastnosti?

Čo je to „vidiecka limonáda“? Naše babičky ju milovali

„Vidiecka limonáda“ je názov, ktorý používame so štipkou soli, pretože v zložení tohto nápoja nenájdete žiadne citróny. Nevznikla však z ničoho nič! Tento nápoj, rovnako ako limonáda, je výborným prostriedkom na uhasenie smädu a zlepšenie nálady.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
O tejto hodine sa vyhnite konzumácii tohto ovocia. Neurobí vám dobre

Z tohto dôvodu sa často konzumoval počas práce v teréne. Zaujímavosťou je, že pôvodne to bol sedliacky nápoj, ale počas vlády kráľa Vladislava Jagelovského sa objavil na stoloch šľachty. Dnes opäť začíname oceňovať jeho jedinečnú chuť a zdravotné vlastnosti.

Nápoj, o ktorom je reč, je kyslý chlieb.

Chlebová kyselka – čo to je a ako sa vyrába?

Chlebová kyselka sa vyrába kvasením chleba s cukrom a kvasnicami. Vďaka vznikajúcim baktériám mliečneho kvasenia je chlebová kyselina skvelým prírodným probiotikom. Má sladkokyslú chuť s nádychom horkosti a výraznú vôňu obilnín a pečeného chleba.

Jej príprava je veľmi jednoduchá. Prvým krokom je nalámať kúsky chleba a vložiť ich do misky. Potom sa pridá cukor, ktorý bude živinou pre kvasinky, čo sú prírodné kvasiace organizmy. Tie rozkladajú cukor v chlebe a premieňajú ho na chlebovú kyselinu a iné organické zlúčeniny.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Káva a zdravie: Kedy prospieva a kedy môže škodiť? Pozor na vitamíny, minerály aj lieky

Nádoba so zmesou sa ponechá na teplom mieste na určitý čas, aby kvasinky mohli uskutočniť proces kvasenia. Kvasenie zvyčajne trvá 2 až 3 dni v závislosti od preferovanej chuti a konzistencie chlebovej kyseliny.

Prečo by ste mali piť chlebovú kyselku. Je to skutočný posilňovač zdravia

Chlebová kyslina je bohatým zdrojom:

  • vitamínov skupiny B, ktoré podporujú fungovanie nervového systému, a dvoch vitamínov s antioxidačnými vlastnosťami,
  • vitamínu E, ktorý chráni bunky pred predčasným starnutím,
  • vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu organizmu.
  • Kyselina chlebová okrem toho obsahuje dva minerály, zinok a selén, ktoré majú tiež imunitu posilňujúce vlastnosti.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Česko zavádza kontroly na hraniciach so Slovenskom. Boja sa nebezpečnej choroby

Pravidelná konzumácia chlebovej kysliny posilňuje imunitu aj vďaka prítomnosti bacilov mliečneho kvasenia, ktoré pôsobia ako probiotiká, zlepšujú zdravie črevnej mikroflóry a posilňujú schopnosť organizmu bojovať proti patogénnym mikroorganizmom.

Kyselinu chlebovú možno nazvať „porciou čistého zdravia“, pretože zlepšuje stav prirodzenej črevnej mikroflóry, čo sa prejavuje v zlepšení metabolizmu a metabolických procesov. Odporúča sa pri problémoch s trávením, prekyslení a syndróme dráždivého čreva. Okrem toho má priaznivý vplyv na srdce a obehový systém.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

One Reply to “Osviežuje, zoštíhľuje a posilňuje imunitu. „Vidiecku limonádu“ milovali už naše babičky”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *