Papier na pečenie je výborný pomocník, ktorý urýchli prípravu, ak pripravujete buchty, rezy alebo iné dezerty. Vďaka nemu sa cesto nelepí a má nižší obsah tuku. Ukážeme vám, ako vám papier na pečenie môže pomôcť v mrazničke.
Ako si vybrať papier na pečenie
Papier na pečenie je k dispozícii v rôznych prevedeniach od mnohých výrobcov. Venujte pozornosť celkovej dĺžke; vonkajší obal môže byť rovnaký, ale rolka vo vnútri skrýva inú celkovú dĺžku papiera. Pri výbere si overte, či kupujete rolu papiera na pečenie vcelku, alebo či je už narezaný na štandardizovanú veľkosť.
Ak používate papier na pečenie rôznych tvarov a veľkostí, je vhodná celá rolka. Predrezané kusy (narezané obdĺžniky) šetria čas, ak budete papier na pečenie používať hlavne na plechu.
Prekladanie mäsa v mrazničke
Keď si pripravíte porcie mäsa do mrazničky, zvyčajne počítate s obedom pre celú rodinu. Potom však príde čas, keď potrebujete rozmraziť len jednu alebo dve porcie. Zmrazené plátky mäsa sú neoddeliteľné. To isté platí napríklad pre rybie filé.
Keď budete nabudúce pripravovať porcie mäsa, vyložte ich papierom na pečenie. Aj po zmrazení zostanú plátky oddelené. V budúcnosti môžete ľahko siahnuť po toľkých porciách, koľko potrebujete na obed alebo večeru. Zvyšok mäsa môže zostať zmrazený.
Tipy na prácu s papierom na pečenie
Pri pečení vyložte plech alebo formu papierom na pečenie, ale ak má papier tendenciu sa zhŕňať, dôkladne ho navlhčite. Papier dobre priľne, ak ho pod vodou zrolujete do gule a opäť rozbalíte, potom môžete vo formách vytvarovať záhyby. Do formičiek na muffiny môžete použiť nastrihané štvorce papiera. Vystúpené okraje vytvoria krásnu dekoráciu.
Papier na pečenie môže slúžiť aj ako špička na zdobenie, stačí ho zrolovať do kužeľa. V hriankovači ho možno použiť pod toasty, zachytí vytekajúci syr.