Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by niekedy v živote nepil instantnú kávu. Rovnako ako všetky ostatné instantné potraviny má svoje nesporné výhody a v určitých chvíľach môže byť skutočnou záchranou. Napríklad, keď sa počas štúdia potrebujete o polnoci posilniť a vaša obľúbená kaviareň je už zatvorená. Alebo keď sa vám ráno nechce pripravovať čerstvú kávu. Vtedy vám rýchla šálka instantnej kávy určite príde vhod.
Spotreba instantnej kávy je na vzostupe
Možno niekoho prekvapí, že instantná káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. A to v čase, keď mnohí ľudia požadujú kvalitnú kávu a keď ako huby po daždi vznikajú veľké siete kaviarní, ktoré sa špecializujú na špičkovú kávu, ktorej instantná káva nemôže konkurovať kvalitou a chuťou. Napriek tomu sa objem predanej instantnej kávy za posledné desaťročie strojnásobil. Spoločnosti špecializujúce sa na analýzu trhu predpovedajú ďalší rýchly rast instantnej kávy.
Instantná káva má dlhú trvanlivosť, takže je dosť možné, že nádoba s ňou, ktorú má vaša mama v skrini, je ešte stále dobrá. Je však pre vás naozaj dobrá? Hoci instantná káva ponúka niekoľko výhod ako čerstvá, najmä doplnenie energie a naštartovanie metabolizmu či zníženie rizika vzniku cukrovky 2. typu, má aj niekoľko nevýhod.
Kombinácia nevýhod vás vystavuje riziku
Jednou z nevýhod je, že instantná káva obsahuje menej kofeínu ako bežná káva. Paradoxne to nemusí byť na škodu, pretože ani s kofeínom by sa to nemalo preháňať. Milovníci kávy sú však zvyčajne zvyknutí na určité množstvo kofeínu za deň. V dôsledku toho musia vypiť viac šálok instantnej kávy ako čerstvej kávy. Súvisí to aj s jednoduchosťou prípravy tohto druhu kávy. Láka totiž na jej častejšiu konzumáciu, keďže neexistuje prekážka zložitejšieho procesu.
Tým sa dostávame k najvýznamnejšiemu problému s instantnou kávou. Obsahuje dvakrát viac akrylamidu ako bežná káva. Ide o chemickú látku, ktorá vzniká pri pražení kávových zŕn a bohužiaľ zvyšuje riziko vzniku rakoviny a poškodzuje centrálny nervový systém. Hoci nás mnohí odborníci ubezpečujú, že aj zvýšené množstvo tejto zlúčeniny v instantnej káve je stále bezpečné, v kombinácii so zvýšeným príjmom tohto nápoja to už môže byť problém.
A to sme sa ešte nezmienili o chuti, ktorá je na inom mieste. Samozrejme, skutoční milovníci kávy sa instantnej kávy nikdy nedotknú, ale to je vec chuti, nie zdravia, ktoré je dôležitejšie.
Ja na klasiku nedopustím.Je jasné čím viac sa surovina upravuje tým viac stráca základné kvality.Je pohodlnejšie zaliať instantnú kávu o Tom to je.
Mňa by tak zaujalo kto platí tieto akože výzkumy.. Koľko kávy škodí, aká káva škodí, a nielen kávy, v podstate všetko.. Mäso, vajíčka, vegetace atď.. A najkrajšia je vždy posledná veta.. Škodí vo veľkom množstve.. Takže v malom vlastne môžem všetko
Napriek tomu, že čerstvá pražená káva obsahuje asi 179 mg na kg a instantná káva má až 358 mg na kg tak v článku sú hneď dve veľké hlúposti a to, že káva dáva energiu a štartuje metabolizmus. Ani jedno nie je pravda.