Po uvarení vajec vodu nevylievajte. V záhrade robí zázraky

vajicka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Skutoční fanúšikovia vajec ich môžu variť až niekoľkokrát týždenne. Voda, ktorá zostane po varení, zvyčajne skončí v dreze. Je nepravdepodobné, že by sme uvažovali o jej opätovnom použití. Ukazuje sa, že je to chyba.

Voda z uvarených vajec má mimoriadne vlastnosti. Je užitočná v domácnosti, ale je prospešná aj pre rastliny v záhrade. Prečo je lepšie ju nevyhadzovať?

Čo sa nachádza vo vode z varenia vajec?

Pri varení vajec sa do vody uvoľňujú živiny, ktoré majú priaznivý účinok na naše rastliny. Je ideálna na zalievanie kvetov v kvetináčoch a rastlín v záhrade.

Vaječné škrupiny pozostávajú z 90 % z vápnika. Obsahujú aj železo, zinok, meď, mangán, fluór, fosfor a chróm. Mnohé z cenných látok po uvarení vajec skončia vo vode, ktorá sa stáva prirodzenou živinou.

Prevarená voda je naozaj dobrá pre črepníkové kvety, ale môže mať priaznivý účinok aj na rastliny v záhrade. Ako ju presne použiť? Výsledky uvidíte naozaj rýchlo.

Neuveríte, ako voda z prevarených vajec pôsobí na rastliny

Voda po uvarení vajec je obohatená o ióny vápnika a ďalšie látky, ktoré majú priaznivý vplyv na rast rastlín. Vedci potvrdili, že kvety polievané vajíčkovou vodou rastú rýchlejšie.

Veľkou výhodou vody z varených vajec je jej neutrálne pH. Vďaka tomu sa živiny naozaj dobre vstrebávajú a rastliny vyzerajú krásne. Môžeme ju použiť na zalievanie kvetov v kvetináčoch a rastlín v záhrade.

Nielen prevarená voda má výnimočné vlastnosti

Voda z varených vajec má úžasné vlastnosti, ale to nie je všetko. Vaječné škrupiny sú tiež dobré pre rastliny. Namiesto toho, aby sme ich vyhodili, môžeme ich použiť na hnojenie rastlín.

Vaječné škrupiny treba najprv vysušiť. Potom ich rozomelieme na prášok. Pripravené vaječné škrupiny sa zmiešajú s vrchnou vrstvou zeminy v kvetináči. Rastliny sa vám čoskoro odvďačia a budú vyzerať krásne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *