Kedysi malo toto ovocie úplne iný názov a ten nový, ktorý všetci poznáme, dostalo až v 20. storočí v ďalekej Oceánii. Dnes už vieme, že kivi je ovocie, ktoré je nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Prečo by sa malo jesť pred spaním?
Keď si „čínsky egreš“ (alebo v inej verzii: čínske bobule), teda kivi, ako ho dobre poznáme, konečne obľúbili nielen Ázijčania, začal sa brainstorming. Ako by sme mali nazvať toto smiešne vyzerajúce, mierne kyslé a mierne sladké ovocie? Nakoniec sa ujalo to, čo vymysleli na Novom Zélande. Čínsky egreš s charakteristickými chĺpkami na šupke si tamojší obyvatelia okamžite spojili s vtákom kivi. A tak to zostalo dodnes.
Dnes sa už menej hovorí o nezvyčajnom vzhľade kivi (hoci mnohí ľudia stále nevedia, že toto ovocie sa dá jesť aj so šupkou) a viac o jeho mimoriadnych zdraviu prospešných vlastnostiach. Obzvlášť pozoruhodnou zaujímavosťou je vplyv kivi na dobrý spánok. O tom všetkom vám povieme za chvíľu!
Čínsky egreš pre zdravie
Samozrejme, zdraviu prospešné vlastnosti kivi sa nekončia (alebo: nezačínajú?) ich vplyvom na spánok. Toto ovocie je predovšetkým o vitamíne C, luteíne a omega-3 kyselinách, čo je mimoriadne prospešné zloženie pri zimných ťažkostiach. Kivi nechýbajú ani antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. Dalo by sa teda povedať: imunita s veľkým „O“!
Aký je na druhej strane údajný vplyv kivi na dobrý spánok? Je to serotonín prítomný v ovocí, neurotransmiter, ktorý sa podieľa na produkcii melatonínu v tele – známeho ako „spánkový hormón“. Na Taiwane sa kedysi uskutočnila štúdia o prínose kivi na zlepšenie kvality spánku. Výsledky boli šokujúce: problémy so spánkom účastníkov experimentu sa výrazne znížili a ich spánok bol pokojnejší a dlhší. Stačilo, aby počas štyroch týždňov zjedli pred spaním dve kivi.
Niektorí odporúčajú jesť čínsky egreš jednu hodinu pred spaním, iní dve. O tom, v akom čase by ste mali zjesť posledné jedlo pred spaním, sme už písali. Kliknite sem a prečítajte si to!