Rozumní ľudia si vyberajú, čo čítajú. Pridajte si nás v Google Správach – je to múdre rozhodnutiekliknite sem

Poznáte túto super zeleninu? Pre mladistvý vek a srdce je to zázrak

zelenina 1
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Okrem toho, že paradajky sú obľúbenou zložkou šalátov a omáčok, sú tiež zeleninou, ktorá nás udržiava mladými a zdravými. Dr. Michael Mosley, uznávaný britský odborník na výživu, tvrdí, že pravidelná konzumácia paradajok môže pomôcť v boji proti voľným radikálom, chrániť pokožku pred UV žiarením a spomaliť proces starnutia.

Ukazuje sa, že paradajky, tieto obľúbené prísady do šalátov a sendvičov, sú nielen chutné, ale aj prospešné pre udržanie mladistvého vzhľadu a zdravia srdca, prezrádza britský odborník Dr. Michael Mosley. Zaradenie tejto super zeleniny do každodenného jedálnička môže vášmu telu priniesť neoceniteľné výhody. Zistite, prečo by ste mali mať paradajky vo svojej chladničke a aké vlastnosti majú.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Tento týždeň sa vráti poriadne horúce počasie na Slovensko

Lykopén – tajomstvo je v červenej farbe

Paradajky sú bohaté na lykopén, karotenoidný pigment, ktorý im dodáva charakteristickú červenú farbu. Lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom – molekulám zodpovedným za poškodenie buniek a urýchlené starnutie.

Varené a surové paradajky

Dr. Mosley upozorňuje, že tepelná úprava paradajok zvyšuje biologickú dostupnosť lykopénu. Teplo totiž rozkladá hrubé bunkové steny paradajok a uvoľňuje lykopén. To znamená, že konzumácia tepelne upravených paradajok (napr. vo forme omáčok, polievok) je zdraviu prospešnejšia ako konzumácia surových paradajok.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nádherný moment na východe Slovenska: Vodič zastavil pred majestátnym stádom jeleňov

Paradajky: priaznivé účinky na pokožku

Paradajky nielenže chránia bunky pred poškodením, ale môžu tiež zvýšiť hladinu kolagénu – bielkoviny zodpovednej za pevnosť a pružnosť pokožky. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali paradajky, menej často trpeli spálením od slnka a mali hladšiu a žiarivejšiu pokožku.

Ako zaradiť viac paradajok do svojho jedálnička?

Paradajky sú mimoriadne všestranná zelenina, ktorá sa dá konzumovať na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ich pridať do šalátov, sendvičov, omáčok, polievok a dokonca aj do dezertov. Tu je niekoľko nápadov na chutné a zdravé jedlá s paradajkami:

  • paradajková omáčka na cestoviny,
  • paradajková polievka s bazalkou,
  • šalát Caprese s paradajkami, mozzarellou a bazalkou,
  • Frittata s paradajkami a šunkou,
  • zapekané paradajky so syrom feta.
  • pravidelnou konzumáciou paradajok môžete nielen zlepšiť chuť svojich jedál, ale aj udržať si zdravú a mladistvo vyzerajúcu pokožku.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Perzeidy 2025: August prinesie meteorický roj s až 100 meteormi za hodinu

Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *