Poznáte túto super zeleninu? Pre mladistvý vek a srdce je to zázrak

zelenina 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Okrem toho, že paradajky sú obľúbenou zložkou šalátov a omáčok, sú tiež zeleninou, ktorá nás udržiava mladými a zdravými. Dr. Michael Mosley, uznávaný britský odborník na výživu, tvrdí, že pravidelná konzumácia paradajok môže pomôcť v boji proti voľným radikálom, chrániť pokožku pred UV žiarením a spomaliť proces starnutia.

Ukazuje sa, že paradajky, tieto obľúbené prísady do šalátov a sendvičov, sú nielen chutné, ale aj prospešné pre udržanie mladistvého vzhľadu a zdravia srdca, prezrádza britský odborník Dr. Michael Mosley. Zaradenie tejto super zeleniny do každodenného jedálnička môže vášmu telu priniesť neoceniteľné výhody. Zistite, prečo by ste mali mať paradajky vo svojej chladničke a aké vlastnosti majú.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Netradičná príloha k vývaru, ktorú naši poľskí susedia milujú

Lykopén – tajomstvo je v červenej farbe

Paradajky sú bohaté na lykopén, karotenoidný pigment, ktorý im dodáva charakteristickú červenú farbu. Lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom – molekulám zodpovedným za poškodenie buniek a urýchlené starnutie.

Varené a surové paradajky

Dr. Mosley upozorňuje, že tepelná úprava paradajok zvyšuje biologickú dostupnosť lykopénu. Teplo totiž rozkladá hrubé bunkové steny paradajok a uvoľňuje lykopén. To znamená, že konzumácia tepelne upravených paradajok (napr. vo forme omáčok, polievok) je zdraviu prospešnejšia ako konzumácia surových paradajok.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci budú o pár dní pozorovať kométu. Vidieť ju raz za milión rokov

Paradajky: priaznivé účinky na pokožku

Paradajky nielenže chránia bunky pred poškodením, ale môžu tiež zvýšiť hladinu kolagénu – bielkoviny zodpovednej za pevnosť a pružnosť pokožky. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali paradajky, menej často trpeli spálením od slnka a mali hladšiu a žiarivejšiu pokožku.

Ako zaradiť viac paradajok do svojho jedálnička?

Paradajky sú mimoriadne všestranná zelenina, ktorá sa dá konzumovať na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ich pridať do šalátov, sendvičov, omáčok, polievok a dokonca aj do dezertov. Tu je niekoľko nápadov na chutné a zdravé jedlá s paradajkami:

  • paradajková omáčka na cestoviny,
  • paradajková polievka s bazalkou,
  • šalát Caprese s paradajkami, mozzarellou a bazalkou,
  • Frittata s paradajkami a šunkou,
  • zapekané paradajky so syrom feta.
  • pravidelnou konzumáciou paradajok môžete nielen zlepšiť chuť svojich jedál, ale aj udržať si zdravú a mladistvo vyzerajúcu pokožku.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Týždenný finančný horoskop 21.-27. apríl 2025

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *