Taliani radi dodržiavajú rituály spojené s konzumáciou kávy. Preto počas talianskych sviatkov, ale aj na Slovensku v dobrých kaviarňach nájdete espresso podávané s pohárom vody. Aký je účel tohto zvyku podávania kávy?
V dobrých kaviarňach sa k espressu podáva pohár vody izbovej teploty. Tí, ktorí nepoznajú taliansky rituál pitia kávy, sa môžu cítiť zmätení. Na čo teda slúži voda podávaná s espressom?
Prečo sa k espressu podáva voda?
Určite nie na riedenie silnej kávy. A spomíname to preto, lebo na sociálnych sieťach sa objavujú videá, ktoré ukazujú, ako turisti narábajú s vodou navyše tak, že do nej vylejú obsah šálky. Pre Talianov je to ako obetovanie. Espresso je totiž káva vo svojej najčistejšej podobe, najdokonalejšia. Treba ju vypiť rýchlo, maximálne v troch dúškoch.
Samotná šálka na espresso by mala byť biela, aby nerozptyľovala zmysly vzormi alebo farbami, ktoré by sa mali sústrediť výlučne na nápoj. Šálka by mala byť vopred mierne zohriata, aby nápoj neodovzdával svoje teplo do nádoby. Espresso by však nemalo byť horúce. Podľa Národného inštitútu talianskeho espressa (áno, taký inštitút existuje) by teplota kávy mala byť približne 67 °C.
Ako piť espresso podávané s vodou?
Voda podávaná k espressu slúži na prečistenie chuťových pohárikov. Preto by sa mala vypiť pred samotnou kávou, aby sa ústa pripravili na konzumáciu espressa. Vďaka tomu si môžete nerušene vychutnať chuť kávy.
Neexistuje však žiadna jednotná názorová škola. Niektorí predpokladajú, že voda by sa mala piť po častiach pred každým dúškom kávy. Iní odporúčajú nechať na záver trochu vody na vypláchnutie intenzívnych chutí, ktoré zostávajú v ústach po vypití kávy (tzv. pachuť). Toto osvieženie pripraví chuťové poháriky na ochutnávanie následných jedál a iných nápojov.