Rozmarín je vždyzelený ker, známy svojimi aromatickými listami a krásnymi modrými kvetmi. To však nie sú jediné výhody tejto rastliny, ktorá je už stáročia cenená pre svoje konzervačné a liečivé vlastnosti. Obsahuje mnoho vitamínov a predovšetkým má protizápalové a antioxidačné účinky. Upokojuje bolesti, podporuje činnosť čriev, dezinfikuje – na čo ešte je rozmarín dobrý? Ako ho využiť v liečiteľstve a ako ho využiť v kuchyni? Vysvetľujeme.
Rozmarín – pokladnica vitamínov a minerálov
Rozmarín pochádza zo stredomorských oblastí, kde rastie divoko na suchých, skalnatých kopcoch a útesoch. Jeho názov pochádza z latinčiny: znamená „morská rosa“. Pre námorníkov bola kedysi vôňa tejto rastliny znamením, že niekde nablízku je pevnina. Starí Gréci a Rimania si rozmarín cenili nielen pre jeho kulinárske vlastnosti, ale aj pre jeho liečivé a symbolické vlastnosti. Používal sa pri náboženských obradoch a tiež ako prírodný konzervant potravín.
Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) je nielen aromatická rastlina, ale aj bohatý zdroj vitamínov, minerálov a ďalších cenných živín. Zoznam cenných látok, ktoré táto rastlina obsahuje pre zdravie, je dlhý:
Vitamín A: rozmarín obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému.
Vitamín C: známy pre svoje antioxidačné vlastnosti, vitamín C podporuje imunitný systém, urýchľuje hojenie rán a pomáha produkovať kolagén, ktorý je nevyhnutný pre zdravie pokožky a kĺbov.
Vitamíny skupiny B: rozmarín obsahuje niekoľko vitamínov skupiny B vrátane tiamínu (B1), ktorý podporuje nervový systém, riboflavínu (B2), ktorý je nevyhnutný pre tvorbu energie a zdravie pokožky, a pyridoxínu (B6), ktorý pomáha pri syntéze neurotransmiterov a tvorbe hemoglobínu.
Vápnik: prvok nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, ako aj pre správne fungovanie svalov a nervového systému.
Železo: kľúčová zložka hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v krvi. Železo je dôležité aj pre produkciu energie a funkciu imunitného systému.
Horčík: dôležitý pre mnohé biochemické procesy vrátane tvorby energie, funkcie svalov a nervového systému.
Draslík: je nevyhnutný pre rovnováhu elektrolytov, normálnu činnosť srdca a svalov.
Mangán: nevyhnutný pre metabolizmus, zdravie kostí a ochranu buniek pred oxidačným stresom.
Kyselina rozmarínová: silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Má tiež protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.
Karnozol a kyselina karnozová : tieto diterpény majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Môžu pomáhať chrániť pred rôznymi chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby a rakovina.
Esenciálny olej: obsahuje rôzne zlúčeniny, ako napríklad cineol, gáfor, borneol a alfa-pinén, ktoré majú antiseptické, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.
Flavonoidy: tieto zlúčeniny majú antioxidačné a protizápalové účinky, podporujú kardiovaskulárne zdravie a môžu znižovať riziko niektorých chronických ochorení.
Niektoré z týchto bioaktívnych zlúčenín sa v rozmaríne nachádzajú v mimoriadne vysokom množstve, to je napríklad prípad kyseliny rozmarínovej, ktorá sa v rozpore so svojím názvom nachádza aj v šalvii alebo mätách. Obzvlášť hojne sa však vyskytuje v „morskej rose“. Obsah vitamínov, minerálov a kyselín je rozhodujúci pre pozitívne účinky tejto byliny na naše zdravie.
Rozmarín – liečivé vlastnosti
Rozmarín má dlhú históriu používania v ľudovom liečiteľstve a jeho liečivé vlastnosti boli vedecky dokázané. Rozmarínový éterický olej má silné antiseptické vlastnosti, takže sa môže používať na dezinfekciu rán a zmiernenie infekcií. Kyselina rozmarínová tento účinok ešte zvyšuje, pretože má protizápalový účinok. V dôsledku toho rastlina pomáha liečiť kĺby a poskytuje úľavu od bolesti. Rozmarín stimuluje tvorbu žlče, ktorá napomáha tráveniu tukov. Z tohto dôvodu sa hojne používa ako korenie do ťažko stráviteľných mäsových pokrmov. Je tiež účinný pri zmierňovaní plynatosti a žalúdočných kŕčov.
V starovekom Grécku nosili študenti počas skúšok rozmarínové vence, pretože verili, že zlepšuje pamäť. Moderný výskum potvrdzuje, že vôňa rozmarínu môže zlepšiť kognitívne funkcie, ako aj znížiť stres a zlepšiť náladu. Táto bylina je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť bunky pred poškodením. Pri vonkajšom použití rozširuje kapiláry, čím zlepšuje ich funkciu. Keďže rozmarín podporuje vylučovanie inzulínu a znižuje hladinu glukózy, možno ho bez obáv odporúčať diabetikom.
Rozmarín v kuchyni? Nielen na mäso
Rozmarín je v kuchyni veľmi cenený pre svoju intenzívnu bylinkovú chuť, ktorá sa výborne kombinuje s mnohými jedlami. Vďaka tomu, že podporuje tráviace procesy, sa už po stáročia pridáva ako korenie do mäsových jedál – hodí sa k jahňacine, kuracine, hovädziemu a bravčovému mäsu. Môže sa pridávať do marinád, na pečenie a grilovanie.
Použitie rozmarínu pri varení však netreba obmedzovať len na mäso. Pečené zemiaky, mrkva, tekvica a iná zelenina získajú na chuti, keď sa do nich pridá táto bylinka v čerstvej alebo sušenej forme. Keď sa rozmarín pridá do kapustových alebo strukovinových jedál, zmierni ich nadúvanie. Korenie možno pridať do chlebového cesta, focaccie a iného pečiva. Výborne sa hodí na ochutenie olivových olejov a octov, ktoré sa potom môžu použiť ako dresingy do šalátov.
Rozmarínový nálev – recept a použitie
Nálev z tejto bylinky je mimoriadne jednoduchý na prípravu a jeho pravidelná konzumácia podporí naše zdravie v mnohých oblastiach. Recept na nálev je krátky: dve čajové lyžičky sušeného rozmarínu alebo tri čerstvé vetvičky zalejte pohárom vriacej vody. Celé to prikryte a po 10 minútach sceďte, aby ste odstránili listy. Do nápoja môžete pridať trochu nastrúhaného čerstvého zázvoru, ktorý sa dobre hodí k „morskej rose“ a má tiež mnoho zdravotných vlastností. Rozmarínový nálev môžete piť 2 – 3-krát denne.
Odporúča sa najmä pri tráviacich problémoch, únave, bolestiach hlavy a na zlepšenie pamäti a koncentrácie. Môže sa používať aj na kloktanie, pretože zmierni bolesť a pomôže v boji proti infekcii.
Nálev z rozmarínu sa môže používať aj ako oplach na starostlivosť o vlasy. Posilní vlasy, zabráni ich vypadávaniu a pomôže v boji proti lupinám. Po umytí vlasov šampónom jednoducho opláchnite vlasy nálevom. Pri použití ako tonikum na tvár bude mať rozmarínový nálev antiseptický a protizápalový účinok s hmatateľnými výsledkami v boji proti akné.
Rozmarínový olej
Rozmarínový olej je dostupný v obchodoch s bylinkami a v niektorých lekárňach. Má tiež ošetrujúce a hojivé účinky na pleť. Pri vmasírovaní do kĺbov pôsobí protizápalovo a zmierňuje bolesť. Pridaný do peelingu pomôže znížiť celulitídu. Jeho vôňa sa hojne využíva v aromaterapii, pretože zmierňuje nervové napätie a pomáha pri migrénach. Je cenená pre upokojenie nervov bez toho, aby spôsobovala zvýšenú ospalosť.
Rozmarínový olej sa môže používať aj na inhaláciu, kde pomôže pri ochoreniach hrdla, dutín, priedušiek a pľúc. Pôsobí ako podporná liečba, pomáha v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám a zároveň podporuje imunitu.
Kontraindikácie – kto by sa mal rozmarínu vyhýbať?
Hoci rozmarín podporuje tráviaci systém, ľudia s črevnými a žalúdočnými vredmi by sa mu mali vyhýbať. V týchto prípadoch môže štipľavé korenie pôsobiť dráždivo. Pacienti s hypertenziou by mali blahodarné účinky tejto rastliny využívať s mierou, pretože môže zvyšovať krvný tlak. Ďalšou kontraindikáciou používania rozmarínu je tehotenstvo a dojčenie. Taktiež by sa nemal podávať vo forme infúzie malým deťom. Na druhej strane, rozmarínový olej môže dráždiť pokožku, preto je lepšie najprv použiť test na malom kúsku pokožky. Ak dôjde k podráždeniu, olej by sa mal zriediť iným, jemnejším olejom.