Palacinky sú expresné, ale chutné jedlo. Niektorí ľudia ich jedia na raňajky, iní ich radšej plnia plnkou a pripravujú si ich na obed. Najdôležitejšie je však cesto. Malo by byť nadýchané, nie mastné, tenké a pružné. Na to poznáme recept.
Palacinky sa podávajú na mnoho spôsobov, podľa toho, na čo máte chuť. Môžeme ich natrieť džemom, čokoládovým krémom, naplniť tvarohom alebo mäsom. Je to jedno z najrýchlejších a najuniverzálnejších jedál, preto sa tak často vyskytuje v našich domácnostiach. Pre mnohých ľudí je však ťažké pripraviť dokonalý, nekysnutý koláč.
Ako pripraviť dokonalé cesto na palacinky? Už žiadne hrudky
Dobrá náplň nie je všetko. Základom je pripraviť dokonalé cesto, a to napriek zdaniu nie je vôbec jednoduchá úloha. Tradičná palacinka je mäkká a nadýchaná, pri obracaní na panvici sa nerozpadáva a neleskne sa od tuku.
Cesto nesmie byť hrudkovité a nesmie sa trhať, keď ho plníte náplňou. Nesprávna príprava môže spôsobiť, že sa palacinky prilepia na panvicu a rýchlo sa spália. Aby sa to nestalo, stačí pridať do cesta jednu prísadu. Určite ju máte v kuchynskej skrinke.
Čo môžete urobiť, aby bolo vaše palacinkové cesto nadýchanejšie? Pridajte jednu vec
Na prípravu jemných a chutných palaciniek budete potrebovať: 2 vajcia, 250 ml mlieka, 1 šálku celozrnnej múky, 250 ml perlivej vody, štipku soli a 20 ml repkového oleja (4 čajové lyžičky). Práve vďaka pridaniu oleja do cesta sa palacinky ľahko rozotrú po celej panvici a bez problémov sa vyprážajú. Keď je cesto pripravené, najlepšie je odložiť ho na 20 minút.
Na vyprážanie použite panvicu s nízkym okrajom. Pred nalitím cesta ju vymastite trochou oleja. Cesto nalejte naberačkou a medzi jednotlivými dávkami nedolievajte olej do panvice.