To naozaj toto predávali Slovákom? Hygienici dali okamžite stiahnuť nebezpečnú pochúťku

obchod potraviny

Potravinoví inšpektori na Slovensku objavili ďalší nebezpečný potravinový výrobok a nariadili jeho okamžité stiahnutie z predaja.

Tento raz išlo o populárne Kukuričné chrumky s príchuťou grilovaného kurčaťa značky Balila, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziko pre spotrebiteľov. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR odhalila, že tieto chrumky, označené ako bezlepkové, obsahujú značné množstvo gluténu.

Výrobca na obale chrumiek tvrdil, že sú bezlepkové, avšak ŠVPS zistila prítomnosť gluténu v množstve viac ako 80 mg/kg vo vzorke. Okrem toho bol na obale výrobku zobrazený symbol bezlepkovosti s prečiarknutým obilným klasom, čo teraz vyvoláva obavy o pravdivosti informácií na obaloch potravín.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Slovenská rodina v roku 2060. Takto ju vidí umelá inteligencia

Kukuričné chrumky môžu byť nebezpečné pre ľudí trpiacich celiakiou alebo intoleranciou lepku. Toto odhalenie poukazuje na dôležitosť pravdivých informácií o obsahu potravín pre spotrebiteľov.

Regionálni hygienici z Košíc odobrali vzorku chrumiek u prevádzkovateľa RiD s.r.o. a ich analýza ukázala nesúlad s nariadením Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) z roku 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktoré sa týkajú neprítomnosti alebo zníženého obsahu gluténu v potravinách. Na Slovensku boli tieto nebezpečné chrumky stiahnuté z predaja a prevádzkovateľ zabezpečil informovanie odberateľov o nutnosti vrátiť výrobok.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Špina po posypovej soli vám zmizne z topánok. Stačia tieto dve prísady

Podľa ŠVPS je dôležité, aby spotrebitelia boli informovaní o skutočnom obsahu potravín, aby sa predišlo rizikám spojeným s ich konzumáciou. Tento prípad poukazuje na potrebu prísneho dohľadu nad výrobkami na trhu a presného označovania potravín.

Spotrebitelia by mali byť opatrní pri výbere potravín a v prípade pochybností o ich bezpečnosti a vhodnosti pre svoje zdravie by mali konzultovať s odborníkom alebo kontaktovať príslušné inštitúcie pre potravinovú bezpečnosť.

chrumky stiahnuty vyrobok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *