Mikrovlnná rúra je pohodlný, ľahko použiteľný a veľmi rýchly spôsob ohrievania zvyškov jedla. Hoci jedlo z mikrovlnnej rúry nikdy nie je také dobré ako čerstvé, nemožno poprieť, že je to skvelý spôsob, ako získať teplé jedlo s minimálnou námahou.
Existujú však potraviny, ktoré by sa nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre. Niekedy sa jedlo úplne pokazí. Inokedy preto, že môže predstavovať bezpečnostné riziko. Tak či onak, tu sú niektoré potraviny, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre.
Toto je 13 potravín, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre
Ryža
Nesprávne ohrievanie ryže v mikrovlnnej rúre môže viesť k syndrómu vyprážanej ryže, čo je typ otravy jedlom spôsobený baktériou Bacillus cereus. Tento typ baktérií môže žiť aj po uvarení, a keď sa ryža ponechá pri izbovej teplote, tieto baktérie môžu skutočne prekvitať.
Nejde o to, že varenie ryže v mikrovlnnej rúre je hrozné, ale o to, že nesprávny spôsob varenia je pre črevá jednoducho škodlivý.
Ryža by sa mala nechať vychladnúť len menej ako hodinu a potom by sa mala rovno uložiť do chladničky.
Pri opätovnom ohrievaní by sa mala ryža dôkladne ohriať.
A ak uvažujete o ohrievaní ryže, ktorá bola v mikrovlnnej rúre dlhšie ako jeden deň, nerobte to. Nestojí to za to, aby ste sa otrávili jedlom. Jednoducho ju vyhoďte.
Pálivé papriky
Chilli papričky obsahujú zlúčeninu známu ako kapsaicín, a to je v podstate to, čo ich robí takými pálivými a korenistými. Keď tieto papriky vložíte do mikrovlnnej rúry, extrémne vysoké teploty spôsobia, že sa tieto zlúčeniny vyparia. Našťastie to nespôsobí ich výbuch.
Ako si však viete predstaviť, para z týchto papričiek bude dosť intenzívna. Môže vás popáliť v krku a v očiach, pretože je taká horúca; je to také zlé, že ľudia museli kvôli paprike ohriatej v mikrovlnnej rúre evakuovať budovy! Možno nevybuchnú, ale to, čo sa stane, nie je oveľa lepšie.
Brokolica
Áno, táto zelenina sa dá veľmi ľahko ohriať v mikrovlnnej rúre. Ohrievanie brokolice je však plytvanie, pretože sa pri ňom stratí neuveriteľných 97 % všetkých jej výživových látok.
Okrem toho sa varením brokolica často zbavuje mnohých svojich prirodzených výhod. Brokolica varená na pare sa úplne zbavila 11 % antioxidantov – takže si môžete len predstaviť, čo spôsobí mikrovlnná úprava!
Zemiaky
Dobrou správou je, že surové zemiaky môžete bez problémov ohrievať v mikrovlnnej rúre. Ale ak je to tak, prečo sú na tomto zozname? Nuž, ohrievanie už uvarených zemiakov je skutočný problém.
Zemiaky obsahujú C. botulinum, baktériu, ktorá rastie na zemiakoch a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Keď sú uvarené vo fólii, baktérie sú chránené vo vnútri fólie, preto by ste ich mali zjesť čo najskôr.
To znamená, že konzumácia zvyškov zemiakov vo všeobecnosti nie je dobrý nápad.
Ak ich naozaj potrebujete, vložte ich späť do rúry bez fólie; tá sa môže zahriať a baktérie zničiť.
Mikrovlnná rúra je istý spôsob, ako sa ocitnúť s kontaminovanými zemiakmi, z ktorých vám môže byť veľmi, veľmi zle.