Kuracie mäso
Nepochybne je mikrovlnné ohrievanie kuracieho mäsa škodlivé. prečo? Najprv si uvedomte, že mikrovlny nie sú primárne známe tým, že spoľahlivo ničia škodlivé baktérie. A teraz, kuracie mäso je potravina, ktorá je veľmi, veľmi náchylná na rast baktérií, najmä salmonely. Už vidíte ten problém?
Surové kuracie mäso sa musí dôkladne tepelne spracovať, aby sa zničili baktérie, ktoré obsahuje. Štúdie zistili, že tí, ktorí pripravujú kurča na panvici, sú v poriadku, zatiaľ čo tí, ktorí na prípravu kurčaťa používajú mikrovlnnú rúru, môžu skončiť s nejakou formou ochorenia. Je to preto, že baktérie salmonely prežívajú vďaka procesu ohrievania. Dá sa povedať, že kuracie mäso je jednou z najvýnimočnejších potravín, ktoré nikdy neohrievajte v mikrovlnnej rúre!
Huby
Ak ste už uvarili huby a zostali vám zvyšky, možno bude najlepšie, ak ich buď okamžite vyhodíte, alebo sa zaviažete, že ich riadne ohrejete. Huby, podobne ako iné druhy húb, sú totiž mimoriadne náchylné na škodlivé baktérie a iné mikroorganizmy.
Nie je jednoduché skladovať a následne ohrievať huby presne tak, ako sa má.
Snažte sa radšej pripraviť len toľko húb, koľko chcete, než aby ste ich varili príliš veľa.
Vo väčšine prípadov vám akékoľvek ohrievané huby, nielen tie ohrievané v mikrovlnnej rúre, pravdepodobne spôsobia bolesti žalúdka.
Po uvarení môžete huby vložiť priamo do chladničky a vychutnať si ich studené, ak chcete.
Vajíčka
Celé vajcia v škrupine by sa nikdy nemali variť v mikrovlnnej rúre. Extrémne teploty dosiahnuté počas mikrovlnného procesu môžu vytvoriť veľký vnútorný tlak. To platí aj pre vajcia už uvarené v mikrovlnnej rúre. Vajíčka v podstate v minulosti explodovali vo výbuchu bolestivo horúcej pary a spôsobili popáleniny.
Bohužiaľ, ani vajcia bez škrupiny nie sú pred týmto v bezpečí, pretože vo vnútri vajca môže stále dochádzať k hromadeniu pary vo vnútri. To znamená, že pri otváraní vajíčka vám extrémne horúca para môže postriekať ruky a/alebo tvár.
Ovocie
Konkrétne hovoríme o mrazenom ovocí. Prečo by však niekto dával mrazené ovocie do mikrovlnnej rúry? Niektorí ľudia zrejme zistili, že vloženie do zariadenia na krátky čas je rýchly spôsob, ako rozmraziť ovocie, ktoré zabudli vybrať z mrazničky.
V čom je problém? Ak to urobíte, otvoríte ovocie karcinogénnym látkam, čím účinne eliminujete mnohé priaznivé vlastnosti a zdravotné výhody, ktoré by ste z neho získali.
by z nich mali.
Navyše to môže viesť k ochoreniu a spôsobiť pokles vášho imunitného systému, keď budete tieto násilne rozmrazené plody neskôr jesť. Najlepšou možnosťou je rozmraziť mrazené ovocie v chladničke niekoľko hodín predtým, ako ho budete potrebovať, alebo dokonca cez noc.
Červené omáčky
Červená omáčka na cestoviny môže chutiť výborne aj po tom, čo ste ju zohriali v mikrovlnnej rúre. Je tu však jeden problém. Bez ohľadu na to, ako rýchlo sa pokúsite ohriať v mikrovlnnej rúre vaničku červenej omáčky na cestoviny, vybuchne a zničí vnútro mikrovlnnej rúry.
Kúsky paradajok v červených omáčkach na cestoviny môžu zabrániť tomu, aby para správne unikla z omáčky. Potom zrazu omáčka v dôsledku nahromadeného tlaku vybuchne a vy budete musieť upratať hrozný neporiadok.
Aj keď v našej omáčke na cestoviny nie sú kúsky paradajok, je pravdepodobne stále príliš hustá na to, aby para mohla ľahko uniknúť. Najlepšie bude, ak na varič položíme panvicu a omáčku budeme miešať na miernom ohni, kým nebude vlažná.
Spracované mäso
Všetky spracované druhy mäsa sú vo všeobecnosti nezdravé vďaka všetkým konzervačným látkam, ktorými sú napchaté a ktoré pomáhajú predĺžiť ich trvanlivosť. Keď však toto mäso ohrejete v mikrovlnnej rúre, zlé chemikálie vo vnútri spracovaných a rafinovaných potravín začnú meniť svoje zloženie, čím sa pre vás stanú ešte horšími.
Výsledné spracované mäso v mikrovlnnej rúre môže vďaka mikrovlnnému žiareniu obsahovať oxidovaný cholesterol. To môže spôsobiť zvýšené riziko srdcových ochorení. Nehovoriac o tom, že spracované mäso má najrôznejšie negatívne účinky, od spôsobenia nárastu hmotnosti až po zníženie pozitívneho myslenia a dokonca zníženie hladiny energie.
Chlieb
Mikrovlnná rúra na chlieb ako variácia na horúci toast nie je dobrá vec. Našťastie nespôsobí žiadne zdravotné ani bezpečnostné riziká. Napriek tomu by sme neodporúčali pokúšať sa ohrievať chlieb v mikrovlnnej rúre.
Lepok, ktorý obsahuje, ako aj cukor a škrob, sa pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre stáva trochu zvláštnym.
Keď potom chlieb vychladne tak, aby ste ho mohli jesť bez kriku z tepla, nastane reakcia, ktorá spôsobí, že chlieb je veľmi tvrdý a málo žuvateľný.
To je spoľahlivý spôsob, ako zničiť občerstvenie!
Čo by ste teda mali urobiť namiesto toho? Použite fóliu na zabalenie chleba a vložte ho do rúry. Trvá to síce o niečo dlhšie, ale chlieb bude aj chuťovo oveľa lepší.
Zelená listová zelenina
Zelené listové potraviny ako špenát, zeler alebo kapusta sa príliš často nachádzajú v našich zvyškoch. Profesor elektrotechniky Mark Golkowski však vysvetľuje, že niektorá zelenina má rôzne vlastnosti, ktoré môžu spôsobiť, že mikrovlny vybuchnú. Tým sa zelenina nielen spáli, ale aj pokazí váš spotrebič.
Okrem toho sa v štúdiách zistilo, že mnohé druhy zelenej listovej zeleniny obsahujú dusičnany, ktoré sa pri vystavení procesu ohrevu v mikrovlnnej rúre môžu zmeniť na nitrozamíny. Tieto nitrozamíny sú znepokojivo karcinogénne, čím odstraňujú všetky pozitívne vlastnosti vašej zeleniny a robia ju nebezpečnou.
Potraviny, ktoré už boli ohrievané
Vybrať z chladničky nejaké zvyšky jedla a ohriať ich aj tak môžete len raz. Čím viackrát ste jedlo schladili, ohriali, schladili, ohriali, ohriali a znova ohriali, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa na ňom rozmnožili baktérie a jedlo sa stalo nebezpečným na konzumáciu.
To znamená, že by ste mali zvyšky jedla rozdeliť. Vezmite si len to, čo potrebujete, a ohrejte len to a zvyšok nechajte v chladničke na neskôr.
Nezáleží na tom, či najprv ohrievate na sporáku a potom chcete ohriať v mikrovlnnej rúre; všetko je zlé, keď ohrievate príliš veľa ráz.
Záverečné myšlienky o niektorých potravinách, ktoré by sa nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre
Existuje mnoho dôvodov, prečo mikrovlnná rúra nie je najlepšou voľbou na ohrievanie potravín. Napriek tomu úplne chápeme jej príťažlivosť. Napriek tomu nemusí byť najlepší nápad ohrievať v mikrovlnnej rúre tieto konkrétne potraviny, ak nechcete mať negatívne následky od tráviacich problémov až po choroby a od výbuchov až po
krojov.
Ale nebojte sa! Praktizujte trochu pozitívneho myslenia a namiesto toho sa obráťte na sporák alebo dokonca na rúru. Boli by ste prekvapení, o koľko lepšie môže jedlo chutiť, keď nie je ohrievané takzvaným lenivým spôsobom.