Robíte si takúto ryžu? Ani nechcite vedieť, čo to obsahuje a dávate si do tela

ryza v sacku
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Možno máme dojem, že varenie ryže vo vrecku je rýchle a jednoduché. Ak sa však naučíme niekoľko jednoduchých trikov, dokážeme pripraviť dokonalú sypanú ryžu bez použitia vrecka. Prečo sa radšej rozhodnúť pre kaše a ryžu predávanú vo veľkom ako vo vrecúškach?

Keď varíme ryžu vo veľkom, cenné minerálne látky sa zachovajú v zrnách namiesto toho, aby sa spláchli do drezu s vodou. Navyše čas potrebný na uvarenie ryže vo voľne loženom stave a vo vrecúšku je rovnaký a odmeranie správneho množstva výrobku lyžicou alebo pohárom je doslova otázkou minúty. Okrem toho je ryža predávaná vo veľkom alebo v kilogramových baleniach oveľa lacnejšia ako ryža balená vo vreckách.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na stredu 23. apríla 2025

Za všetko môže bisfenol A

Bisfenol A (BPA) sa používa pri výrobe vreciek na varenie ryže. V dôsledku vysokých teplôt BPA preniká do varenej ryže. Táto zlúčenina je podobná ženskému hormónu estrogénu. To spôsobuje, že telo ju hromadí namiesto toho, aby ju odstraňovalo.

Bisfenol A je nezdravý – vedie k obezite, problémom so štítnou žľazou, znižuje hladinu testosterónu u mužov a môže spôsobiť rakovinu prsníka a prostaty. Bisfenolu A by sa mali vyhýbať tehotné ženy a deti, u ktorých môže spôsobiť hyperaktivitu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Poriadneho medveďa videli Slováci pohybovať sa priamo pri bytovkách

Ako variť sypkú ryžu?

Chcete, aby vaša ryža nebola lepkavá? Musíte ju predtým prepláchnuť. Tým sa odstránia nečistoty a prebytočný škrob. Jednoducho odmerajte šálku suchej ryže, nasypte ju do sitka a prepláchnite ju pod studenou tečúcou vodou, kým sa jej farba nezmení na číru.

Iný spôsob, hoci o niečo časovo náročnejší, spočíva v tom, že ryžu nasypete do misky, zalejete vodou a „drhnete“, t. j. trením zŕn o seba. Potom vodu vylejte, nalejte novú vodu a znova drhnite. Tento postup sa opakuje, kým voda nie je číra. Potom odmerajte dve šálky vody, pridajte dve polievkové lyžice oleja, trochu soli a priveďte do varu. Vsypte ryžu, premiešajte a počkajte, kým sa uvarí. Potom hrniec zakryte, znížte teplotu a varte 10 až 12 minút. Po uplynutí tejto doby vypnite plyn. Ryžu nechajte prikrytú ďalších 10 minút.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovák na Veľkú noc stavil na Eurojackpot. Je z neho milionár

Toto je podľa mňa najrýchlejší a najjednoduchší spôsob varenia sypkej ryže. Môžete ho použiť na varenie akéhokoľvek druhu ryže, ale majte na pamäti, že napríklad prírodná ryža potrebuje oveľa viac času.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *