Keď je vonku tropické teplo, je ťažké odolať pokušeniu vypiť studený perlivý nápoj a zjesť tri kopčeky zmrzliny, však? Skôr než to urobíte, vypočujte si slová odborníka na výživu – pravdepodobne zmeníte svoje plány. Konzumácia niektorých potravín v horúcom počasí sa môže skončiť aj fatálne, preto preskúmajte svoj aktuálny jedálny lístok.
Synoptické stanice bijú na poplach: tieto teploty nie sú žiadna sláva. Horúci tropický vzduch už nejednému človeku zamotal hlavu, keď vyšiel pred dvere. Po celej krajine boli zaznamenané teploty nad 30 stupňov Celzia, pričom rekord padol v Ostrolke, kde namerané hodnoty ukazovali takmer 36 stupňov.
V takýchto teplotách nie je ľahké pracovať. Ba dokonca aj užívanie si dovolenky je podmienené neustálym prístupom k vode, v ktorej sa dá ochladiť. Ideálne by bolo tráviť dni pri jazere, jesť zmrzlinu a krkovičku a popíjať studené nápoje. Skôr ako sa pre to rozhodnete, vypočujte si slová odborníka. Monika Maćkówová, odborníčka na výživu z Katedry výživy ľudí na Vroclavskej univerzite prírodných vied, hovorila o tom, ktorým produktom sa treba počas horúčav vyhnúť.
Ako sa stravovať počas horúčav?
Dve skupiny sú najzraniteľnejšie voči zdravotným dôsledkom vysokých teplôt: najmladší a najstarší ľudia. Tí prví často zabúdajú na pitie (a občas, bez ohľadu na horúčavy, sa veľa hýbu), zatiaľ čo tí druhí vzhľadom na svoj menej intenzívny životný štýl nepociťujú smäd. Správna hydratácia je nevyhnutná, ale dôležité je aj to, čo v tom čase jeme.
Dietologička Monika Maćków, ktorú cituje portál www.pap.pl, pripomína, že počas horúčav by sme sa mali zamerať na ľahko stráviteľnú stravu. Je to tiež spôsob, ako podporiť úroveň hydratácie organizmu.
Na raňajky sú dobrým riešením ovocné alebo zeleninové smoothies a koktaily na báze jogurtu alebo kefíru s ovocím, najmä s obsahom veľkého množstva vody, ako je melón alebo bobuľovité ovocie. Môžu byť obohatené o ovsené vločky, špaldu alebo orechy, hovorí Monika Macieków
Okrem toho odborníčka odporúča siahnuť po zelenine: uhorke a šaláte, ako aj po chudom mäse, chudom tvarohu, vajciach, rybách alebo strukovinách. Netreba zabúdať ani na komplexné sacharidy vo forme krúp alebo tmavých cestovín.
Počas horúčav tieto potraviny nejedzte!
Odborníčka na výživu vo svojom vystúpení spomenula aj produkty, po ktorých by sme nemali siahať, keď vonku vládnu vysoké teploty. Patria medzi ne rýchle občerstvenie, vyprážané výrobky, korenené koreniny a sladkosti. Maćkówová jasne povedala, že treba prekonať aj chuť na vysokokalorické, sladké perlivé a nesýtené nápoje a pivo, ktoré má dehydratačné vlastnosti. Zaujímavé je, že odborníčka sa v rozhovore pre Poľskú tlačovú agentúru zahryzla aj do témy zmrzliny.
To isté platí aj o zmrzline, ktorú si spájame s letom. Tie kupované v obchodoch majú veľa cukru a vysokú energetickú hodnotu. Preto je spomedzi zmrzlín v zmrzlinárňach najlepšie vybrať si sorbety, ktoré dokážu dodatočne hydratovať a majú nižšiu energetickú hodnotu, hovorí Monika Macieków
Rady odborníka sa oplatí mať na pamäti nielen počas nasledujúcich dní. Ide o univerzálne pravidlá, ktorých dodržiavanie nás môže ochrániť nielen pred horším pocitom, ale aj pred vážnymi zdravotnými následkami a návštevou nemocnice!