Skoršie modely chladničiek nemali také sofistikované samoodmrazovacie systémy, preto ich majitelia vypínali a čistili oveľa častejšie ako dnes. Čistenie každé tri týždne už nie je potrebné, preto hľadáme spôsoby, ako udržať chladničku sviežu a bez prebytočnej vlhkosti čo najdlhšie.
Zápach aj bez syrov
Ak do chladničky vložíte nejaké aromatické potraviny, je jasné, že keď chladničku otvoríte, kuchyňou sa bude šíriť nepríjemný zápach. Bohužiaľ sa to stáva aj vtedy, ak v chladničke skladujete normálne potraviny. Existujú špeciálne podložky do chladničky, ktoré pohlcujú nepríjemné pachy, ale môžete si pomôcť aj niečím celkom obyčajným. Na chladničku vám stačí malý kúsok kriedy.
Odstráňte pachy z chladničky
Obyčajná krieda je skvelý nástroj, ktorý vám pomôže zachytiť nepríjemné pachy priamo vo vnútri chladničky. Krieda dokáže absorbovať vlhkosť aj nepríjemné pachy. Ak budete kriedu v chladničke používať pravidelne, minimalizujete riziko vzniku plesní a baktérií.
Umiestnite kriedu na hornú alebo dolnú poličku chladničky a vyložte ju malým tanierikom. Po niekoľkých dňoch uvidíte, že krieda zmenila farbu. To je signál, že je čas ju vymeniť. Krieda absorbovala všetku vlhkosť a zápach, ktoré dokáže zvládnuť. Vymeňte ju a naďalej udržiavajte chladničku bez vlhkosti a zápachu.
Údržba chladničky
Okrem kriedy pomôže nepríjemné pachy absorbovať aj jedlá sóda alebo kávové zrná. Aby ste zabránili šíreniu nepríjemných pachov, chladničku pravidelne čistite. Raz za mesiac by ste mali všetko vybrať a dôkladne umyť police a zásuvky octom a citrónovou šťavou. Ocot pôsobí ako prírodný dezinfekčný prostriedok a citrónová šťava chladničku príjemne prevonia.
Samozrejme, niekoľkokrát týždenne prejdite obsah chladničky a vyhoďte potraviny s uplynutou dobou spotreby alebo potraviny, ktoré by mohli rozmnožovať plesne. Ak skladujete hotové jedlá, vždy používajte uzatvárateľné nádoby.