Slováci nevedia základný spôsob ako uvariť vajíčka a olúpať ich jednoducho

vajicka varenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Varenie vajec natvrdo nemusí byť také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Vajíčka môžu vo vriacej vode prasknúť a po uvarení a olúpaní zostane veľká časť vajíčka prilepená na vnútornej škrupine. Takto olúpané vajcia nemôžete použiť napríklad na sendviče. Ako to urobiť?

Vajcia na sendviče

Ak uvaríte vajce natvrdo a potom ho použijete do nátierky alebo zemiakového šalátu, je zrejmé, že sa nemusíte príliš starať o tvar výsledného produktu. Pomocou lyžice vydlabte prilepený bielok na vnútornej strane škrupiny a vmiešajte ho do šalátu alebo nátierky. Čo však máme robiť, ak chceme mať vajcia uvarené natvrdo v peknom tvare? Keď potrebujeme presné okrúhle kolieska na ozdobenie sendvičov alebo na ozdobenie studeného miesta? Trik je vo veku vajec a v technike varenia. Ukážeme vám to.

Staršie vajcia sú najlepšie

Čím je vajce čerstvejšie, tým ťažšie je vylúpnuť ho zo škrupiny v peknom tvare. Pri vajciach zo supermarketov sa to stane len zriedkavo; vajciam trvá určitý čas, kým prejdú cestu od vyliahnutia k spotrebiteľovi. Avšak tí, ktorí kupujú čerstvé vajcia z trhov alebo od miestnych výrobcov, majú často problémy s ich lúpaním. Čerstvé vajcia nie je ľahké olúpať, aj keď ich uvaríte správnou technikou.

Ako správne uvariť vajcia natvrdo

Staršie vajcia uvarte tak, že ich vložíte do vriacej vody. Prvé pol minúty by ste mali vajcia variť na najvyššom stupni a potom teplotu znížiť na strednú. Po znížení teploty varte vajcia ďalších 10 minút. Vajíčka vložte do hrnca v parnom košíku alebo opatrne cez lyžicu. Keď sú vajcia uvarené, vriacu vodu okamžite vylejte. Vajíčka nechajte v hrnci a jemne nimi potraste. Keď sú horúce, musia čiastočne popraskať. Potom ich prelejte studenou vodou. Rýchle ochladenie prispieva k ľahkému olúpaniu.

Lúpanie veľkého počtu vajec

Rýchla metóda lúpania veľkého počtu vajec má na začiatku rovnaký postup, t. j. pretrepanie a rýchle ochladenie studenou vodou. Vajíčka sa potom prenesú do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Nádoba sa pretrepáva, kým sa škrupina úplne neoddelí. Ošúpané vajcia sa potom jednoducho opláchnu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *