Vajcia sú produktom, ktorý sa nachádza takmer v každej domácnosti. Viete však, ako ich správne skladovať? Ukazuje sa, že mnoho ľudí robí obľúbenú chybu, že sa vajcia rýchlo kazia. Môžete sa tomu vyhnúť dodržiavaním dvoch pravidiel a výrazne predĺžite ich čerstvosť.
Vajcia sú obľúbenou potravinou, po ktorej siahame takmer každý deň. Používame ich na raňajky, na večeru a ako základnú zložku mnohých koláčov a dezertov. Ak však nájdete výhodnú ponuku a kúpite viac vajec za skvelú cenu, uistite sa, že ich správne skladujete, aby zostali dlhšie čerstvé. Ako sa ukázalo, stačí dodržiavať dve nezvyčajné rady.
Ako skladovať vajcia, aby vydržali dlhšie čerstvé? Usporiadajte ich správnym spôsobom
Zvyčajne, keď prídeme domov z nákupu, vajcia okamžite vyberieme z obalu a uložíme ich na vyhradené miesto v chladničke. Najčastejším spôsobom sú príslušné priehradky na dverách spotrebiča. Ukazuje sa však, že to nie je dobré riešenie. Ak chcete, aby vajcia vydržali dlhšie čerstvé, uložte ich v obale na strednú poličku chladničky. Keď sú na dverách chladničky, budú vystavené teplotným výkyvom pri každom otvorení chladničky. To však nie je jediná vec, ktorú treba urobiť.
Vajíčka by mali byť v obale aj správne usporiadané. Zvyčajne sa umiestňujú so špicatou špičkou hore, ale mali by sme ich usporiadať touto časťou nadol tak, aby bola zaoblená na vrchu. Takto bude žĺtok priamo v strede škrupiny a zostane dlhšie čerstvý. Okrem toho má zaoblená časť vajíčka vzduchovú komoru, ktorá tiež ovplyvňuje neskoršiu kvalitu výrobku.
Ako skladujete otvorený paradajkový pretlak? Použite šikovný trik
Nielen vajcia sa rýchlo kazia. Otvorený paradajkový pretlak alebo len čiastočne použitá passata sú tiež často problematické. S týmto výrobkom však môžete zaobchádzať rovnako ako s vajíčkami, aby omáčka zostala čerstvá oveľa dlhšie bez tvorby plesní. Stačí takto otočiť nádobu hore dnom a umiestniť ju na strednú policu chladničky. Ak sa však obávate, že sa vo výrobku aj tak začne tvoriť pleseň, môžete použiť iný trik. Vrchnú časť koncentrátu vyložte čistou lyžicou, osoľte a navrch nalejte porciu oleja alebo olivového oleja. Táto úprava zabezpečí, že sa na pyré neobjaví pleseň.
redakcia Plénum.sk