Slovák našiel trik, ako mať paradajky čerstvé mesiace. Stačí urobiť toto

paradajky

Paradajky sú plné vitamínov a sú obľúbenou zeleninou dospelých aj detí. Problém je však s ich skladovaním – ak ich nezjete včas, veľmi rýchlo sa pokazia. Ako ich správne skladovať, aby ste predĺžili ich životnosť?

S paradajkami rovno do chladničky?

To nie je ideálne, pretože paradajky v chladničke rýchlo strácajú svoju chuť – vydržia teda možno o pár dní dlhšie, ale nebudú chutiť ako lahodné a voňavé paradajky zo záhrady.

Oveľa lepšie je uložiť ich napríklad do špajze alebo pivnice, kde je chladnejšie prostredie, ideálne okolo 10 °C. V prípade pivnice však vyberte skôr suché miesto, pretože vo vlhkom prostredí by paradajky mohli byť napadnuté plesňou. Paradajky ukladajte stonkou nadol a dbajte na to, aby boli izolované od zeme a aby sa k nim nedostali škodcovia.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Hoďte to do záchodu večer a do rána bude ako nový, žiarivo biely

Domáci kečup alebo sušené paradajky

Ak máte doma veľké množstvo paradajok, môžete ich usušiť. Môžete ich použiť do cestovín alebo mäsových zmesí. Paradajky môžete sušiť klasickým spôsobom na veľkých sušiacich sitách, v rúre alebo v peci. Pred sušením je potrebné paradajky ochutiť – určite pridajte soľ (aj to pomôže urýchliť proces sušenia) a môžete pridať ďalšie bylinky.

Ďalším nápadom na spracovanie veľkej úrody paradajok je výroba domáceho kečupu. Ak doň dáte kvalitné suroviny, získate lahodný kečup, ktorý si zamilujú vaše deti, ale pravdepodobne si na ňom pochutnáte aj vy.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Chyba pri pestovaní uhoriek a paradajok. Mnohí ju v tejto sezóne urobili

Paradajky môžete aj nakladať

Ak máte veľkú úrodu paradajok a neviete, čo s nimi, potom je dobré ich na zimu naložiť. Ideálnym spôsobom je upiecť ich rozkrojené v rúre, dať ich do pohára, pridať niekoľko strúčikov cesnaku a ďalšie korenie, napríklad tymián. Potom ich zalejte olivovým olejom, poháre pevne uzavrite a skladujte na chladnom tmavom mieste alebo v chladničke.

Môžete ich tiež pridať do leča, ktoré budete konzervovať na zimu, alebo do rôznych hubových zmesí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *