Na prelome ročných období je naša imunita vystavená skúške. Zmena teplôt a náhle ochladenie sú ideálnymi podmienkami na prechladnutie. Aby ste predišli ochoreniu, nezabudnite vypiť staromódny nálev, ktorý je vitamínovou bombou. Na jeho prípravu potrebujete rastlinu z vašej záhrady.
Koniec novembra je ideálny čas na podporu vašej imunity. Nemá zmysel užívať tabletky, keď najlepšie zložky obsahujú prírodné produkty. Jedným z nich sú výhonky malín, ktoré pri varení uvoľňujú esenciu podporujúcu zdravie. Ak tento odvar správne ochutíte, môžete z neho pripraviť lahodný zimný čaj, za ktorý by ste v kaviarni zaplatili nemalé peniaze.
Na prechladnutie je malina najlepšia!
Ak sa začnete cítiť slabí a nepríjemne vás škriabe v hrdle, pripravte si hrejivý čaj z malinových stoniek, ktorý vám pomôže postaviť sa na nohy. Pred desiatkami rokov naše babičky liečili seba a svojich blízkych pri sezónnom prechladnutí. Po rokoch sa vrátil do obľuby a čoraz viac ľudí ho pije namiesto tradičného čaju.
Malinové výhonky nie sú nič iné ako vetvičky kríka, ktoré na jeseň a v zime pripomínajú uschnuté palice. Ukazuje sa, že aj sušené výhonky sú stále cenné a dajú sa zbierať. V závislosti od toho, v akom štádiu rozkladu vetvičky zbierame, bude mať nálev inú chuť a farbu. To však neovplyvní účinné látky, ktoré pomáhajú bojovať proti sezónnemu prechladnutiu.
Okrem vitamínov a minerálov sú malinové vetvičky plné trieslovín, ktoré majú protizápalové a antivírusové účinky. Podobne ako plody, aj výhonky obsahujú fenolové kyseliny, ktoré majú antioxidačný účinok, a éterické oleje, ktoré majú hrejivý účinok. Všetky tieto zložky vám pomôžu bojovať proti infekcii a rýchlo vás postavia na nohy.
Ako si pripraviť čaj z malinových stoniek?
Na sociálnych sieťach Štátnych lesov bol uverejnený príspevok, v ktorom lesníci pripomínajú, aby sme v boji proti prechladnutiu používali výhonky malín. Čaj môžeme konzumovať buď počas choroby, alebo ako doplnok stravy na podporu našej imunity.
Na prípravu takéhoto čaju je potrebné mať prístup k malinovým kríkom. Potrebujete pomerne veľa vetvičiek, preto je lepšie vziať si ich viac naraz. Očistite ich od zeminy a zvyškov listov, nakrájajte ich na malé kúsky, vložte do hrnca a výdatne zalejte vodou. Všetko varte prikryté asi 20-30 minút. Potom hrniec odstavte z plynu.
Liečivý nápoj má mierne horkú chuť, preto je lepšie osladiť ho prísadami. Keď trochu vychladne, pridajte malinovú šťavu, med a citrón. Môžete ho piť niekoľkokrát denne, najmä keď sa cítite zle. Po jeho vypití by ste mali cítiť teplo. Horúčka, bolesť hrdla a zimnica začnú postupne ustupovať.