Tradičné šišky sú neodmysliteľnou súčasťou Fašiangov a Popolcovej stredy, no existuje spôsob, ako ich urobiť ešte nadýchanejšími, jemnejšími a trvácnejšími.
Tajomstvom dokonalej konzistencie je pridanie zemiakov do cesta! Tento netradičný trik zabezpečí, že šišky budú po vysmažení vláčne, mäkké a dlhšie čerstvé. Recept sestry Anastázie ukazuje, ako jednoduchá úprava môže vylepšiť tradičný dezert a priniesť nový zážitok pri každom zahryznutí.
Prečo pridať zemiaky do šišiek?
Možno to na prvý pohľad znie netradične, no zemiaky sú pre šišky skutočne prínosné. Ich prirodzená vlhkosť zabezpečuje jemnú a vláčnu textúru cesta, vďaka čomu sa s ním ľahšie pracuje. Po vysmažení sú šišky ľahké, nadýchané a nevysychajú tak rýchlo ako klasické varianty. Výsledkom je, že si ich môžete vychutnávať nielen v deň prípravy, ale aj na druhý deň bez straty kvality.
Recept na šišky so zemiakmi podľa sestry Anastázie
Ingrediencie na cesto:
- 360 g hladkej múky
- 100 g cukru
- ½ šálky teplej vody
- ½ šálky teplého mlieka
- 75 g masla
- 1 vajce
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 zarovnaná čajová lyžička soli
- Dodatočne: múka na posypanie pracovnej plochy, masť na vyprážanie
Zemiakové pyré:
- 150 g zemiakov
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica masla
Postup prípravy:
Príprava zemiakového pyré
Zemiaky ošúpte, uvarte v mierne osolenej vode do mäkka a sceďte. Pridajte maslo a mlieko, potom ich rozpučte na hladké pyré bez hrudiek.
Príprava cesta
Maslo roztopte a nechajte vychladnúť. V jednej miske zmiešajte múku, droždie, cukor a soľ. V druhej nádobe spojte teplé mlieko, vodu, vajce, roztopené maslo a ešte teplé zemiakové pyré. Obe zmesi dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 40 minút.
Tvarovanie a vyprážanie šišiek
Po vykysnutí cesto premieste na pomúčenej doske a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Pomocou pohára vykrajujte kruhy a nechajte ich podkysnúť ďalších 20 minút.Medzitým rozohrejte masť vo veľkom hrnci. Šišky vyprážajte po jednej minúte z každej strany, až kým nebudú mať zlatohnedú farbu. Po vybratí ich položte na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku.
Dokončenie a zdobenie
Vychladnuté šišky môžete posypať práškovým cukrom, poliať polevou alebo naplniť obľúbeným džemom či krémom pomocou cukrárskeho vrecka.